Zo voorkom je oplichting door spoedklussers

Spoedklusser.jpg

Heb je ook eens voor het repareren van een kapotte kraan, een verstopte leiding of een lekkage gebeld met een klusser? De Consumentenbond waarschuwt voor oplichters. Hoe voorkom je dat je wordt opgelicht door een spoedklusser? Radar vraagt het Dennis Kosten, directeur van Branchevereniging van Vakmensen (VLOK).

ZZP’ers zijn niet altijd goedkoper

Ook onder klussers is er drukte op de arbeidsmarkt. Hierdoor grijpen veel mensen die maar een beetje handig zijn hun kans. Ze schrijven zich in bij de Kamer van Koophandel (KvK) en gaan aan de slag als bijvoorbeeld loodgieter. Zulke zzp’ers hebben het vaak minder druk dan bekende bedrijven, waardoor mensen vaak denken dat ze ook automatisch minder geld vragen en hun klus sneller kunnen afmaken. 

Dat is niet altijd zo. Voordat je weet moet je een enorm hoge prijs betalen voor een klus van een paar minuten die normaal veel minder moet kosten.

Klachten bij de Consumentenbond

Dit jaar zijn er meer dan 245 klachten van oplichting door klussers bij de Consumentenbond binnengekomen. De klussers komen niet opdagen terwijl de klussen al aangenomen en betaald zijn. Ook hebben 279 mensen melding gedaan van een klus die niet goed was afgewerkt. Denk bijvoorbeeld aan een vaatwasser die na twee keer werken weer stopt of een cv-ketel of kraan die alsnog gaat lekken.

Transparante tarieven

Om te voorkomen dat je ineens een enorm bedrag betaalt voor het ontstoppen van je wc, heeft de Vereniging Eigen Huis sinds kort een spoedservice ingericht. Ook als je niet aangesloten bent bij deze vereniging kan je van deze service gebruikmaken. “Je kan door hun klussers je klus laten doen als er een urgentie is.  Ze zijn allemaal aangesloten bij de Geschillencommissie in Den Haag en de tarieven zijn duidelijk en transparant’’, vertelt de directeur van VLOK.

"Kijk via de website van de Geschillencommissie, daar kun je zien welke branchevereniging hierbij is aangesloten. Dat zijn brancheverenigingen die hun algemene voorwaarden hebben afgestemd met de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis. Die staan dan garant voor de uitspraak van de Geschillencommissie als die er moet komen”, legt Kosten verder uit. “Zo kun je een betrouwbare branchevereniging vinden en een klusser die hier lid van is.’’

Niet tevreden, wat nu?

Natuurlijk kan het altijd gebeuren dat er iets niet goed gaat. Als de klusser lid is van VLOK, hoef je niet meer naar de rechter te stappen. In dit geval wordt het op een andere manier opgelost.

Dennis Kosten legt uit: “VLOK gaat dan eerst bemiddelen en mochten we er toch niet uitkomen, kan de consument naar de Geschillencommissie. Komt er een uitspraak waar een consument gelijk krijgt, waarin een vordering komt die aan de consument betaald moet worden zodat de klus op de juiste wijze kan worden uitgevoerd of afgemaakt en de klusbedrijf wil of kan het niet betalen, hoeft de consument niet naar de incassobureau’’

‘’De consument doet beroep op de nakomingsgarantie van de VLOK en dan betalen alle leden van de VLOK dat bedrag zodat de consument weer verder kan.‘’