Een klusser zwart uitbetalen? Houd dan rekening met deze risico’s

250822_klussensite.jpg

Even iemand bellen die snel kan langskomen om de gootsteen te ontstoppen, de boiler na kan kijken of je deur weer in z’n voegen kan plaatsen? Een klusser aan huis is vaak een redder in nood en wanneer je deze persoon zwart kan uitbetalen hoeft het je ook geen klauwen met geld te kosten. Maar, wees je goed bewust van de risico’s.

Disclaimer: allereerst een disclaimer. Weet dat het zwart uitbetalen van iemand altijd illegaal is. Op deze manier betaal je namelijk iemand inkomsten zonder dit op te geven bij de belastingdienst of uitkeringsinstantie en dat is niet de bedoeling. Radar keurt dit dan ook in geen enkel geval goed, maar wil jou attenderen op dit feit en op andere risico’s die bij zwart uitbetalen voorkomen. 

Eerlijk is eerlijk: bijna iedereen betaalt weleens iemand zwart uit. Denk aan de buurkinderen die limonade aan je verkopen, of aan iemand die je huis komt schoonmaken tegen een vergoeding. 

Dit hoeft dan ook niet altijd een probleem te zijn. Ook Ebel van Geemen, penningmeester van de wetswinkel Nijmegen, ziet nuances. Zo vertelt hij aan het AD: ‘In beginsel is elke vorm van zwartwerken illegaal. Het is echter onwaarschijnlijk dat een zwartwerker voor de rechter gedaagd wordt als het gaat om minieme bedragen. Als er iets fout gaat kan het wel andere, nare gevolgen hebben voor zowel opdrachtgever als opdrachtnemer.’

De grootste risico’s bij het inhuren van zwartwerkende klussers

Hoewel er dus nuances zijn, is het wel illegaal en kleven er risico’s aan het inhuren van een klusser. Om hier goed van op de hoogte te zijn, delen wij de belangrijkste:

1. Boete oplopen door inhuren zwartwerken
Wanneer jij een klusser zonder werkvergunning aan het werk zet in je huis loop je kans op een flinke boete van maar liefst 4000 euro. Dit betaal je per illegaal ingehuurde werknemer. De boete kan dus ook nog eens flink oplopen, mocht je meerdere klussers aan het werk hebben gezet. 

2. Geen garantie op het werk
Je gaat er vanuit dat een klusser zijn werk goed doet, maar dit kan natuurlijk altijd fout gaan. En mocht het werk van je ingehuurde zwartwerker tot schade aan je huis leiden, dan kun je niet bij een bedrijf aankloppen om de schade te verhalen. Daarbij kun je wel een contract opstellen met de zwartwerker, maar zal zo’n contract verder geen gelding hebben bij een rechter en is het dus je eigen probleem. 

Ben je er dus van bewust dat de afspraken die je maakt veelal op goed vertrouwen berusten, mochten er achteraf dingen niet in orde blijken te zijn. 

3. Verzekering niet meer geldig
Hier komt nog bij kijken dat ook jouw eigen verzekering niet altijd zal werken. Verzekeraars kunnen je claim namelijk afwijzen wanneer een zwartwerker de klus heeft geklaard in je huis. 

4. Aansprakelijkheid bij ongelukken
Ook werkrisico’s die normaal gedekt worden, wanneer de klusser door een bedrijf is ingehuurd, zijn nu een eigen probleem. De klusser kan bijvoorbeeld van de ladder vallen of op een andere manier schade aanbrengen aan zijn lichaam. 

Verstandig is om hier van tevoren goed afspraken over te maken met elkaar, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een klusser zou je bijvoorbeeld aansprakelijk kunnen stellen voor opgelopen letselschade, en dat wil je voorkomen. 

5. Geen facturen voor bouwdepot
Ben jij bezig aan een grote verbouwing en heb je een bouwdepot afgesloten om dit te kunnen financieren? Weet dan dat je facturen zult moeten kunnen overhandigen als bewijs voor de verbouwing. Wanneer je iemand inhuurt die zwart werkt, dan zul je hier geen facturen van hebben en bestaat de kans dat je geen recht meer hebt op het geld van je bouwdepot.