Bedrijfopzoeker.nl neemt nieuwe telemarketingwet niet zo nauw

Een zzp'er wordt in juli onverwachts gebeld door Bedrijfopzoeker.nl voor een naamsvermelding in hun online bedrijvengids. Er vindt een overrompelend telefoongesprek van anderhalve minuut plaats en je krijgt vervolgens een dikke rekening van 544,50 euro op je deurmat voor een maandabonnement. Bedrijfopzoeker.nl maakt zich schuldig aan acquisitiefraude en ze overtreden de wettelijke regels voor telemarketing die op 1 juli 2021 zijn ingegaan.

Vanaf 1 juli is het namelijk verboden om consumenten en kleine zelfstandigen ongevraagd te bellen als er in drie jaar daarvoor geen klantrelatie is geweest. Bovendien is alleen een 'ja' aan de telefoon niet meer voldoende. Bij het afsluiten van een abonnement is voortaan een contract met handtekening nodig.

'Mensen nietsvermoedend opbellen'

Marcus Betist werkt als stoffeerder in loondienst. Tot 23 maart 2020 werkte hij als kraanmachinist en stond hij als zzp'er ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Inmiddels is hij al anderhalf jaar officieel uitgeschreven uit het handelsregister van de KvK, toch wordt hij op 20 juli 's ochtendsvroeg gebeld door Bedrijfopzoeker voor een naamsvermelding op hun bedrijvensite. 

Zijn vader Ron Betist zegt: 'Ik vind het zo fout dat ze mensen nietsvermoedend opbellen en en proberen door een of ander slinks script jou dingen te laten zeggen die je niet wil zeggen. Zoon Marcus vult hem aan. 'Ik zei toen tegen die mevrouw. Ik heb al drie jaar geen bedrijf meer, dus ik weet niet waar je het vandaan haalt dat ik bij jullie op de site staat. Ik heb daar nooit met jullie contact over gehad. Ik ben net wakker en heb lange dagen gemaakt. Ik ben er klaar mee.' Zijn vader voegt toe: 'Het gaat om een bedrijfsvermelding op die site van 20 juli 2021 tot 20 augustus 2021 en daar betaal je dan 450 euro voor, zonder btw.'

Betere bescherming voor consumenten en ondernemers

In een maand tijd krijgt Betist twee facturen, een aanmaning en een incassobureau achter zit aan. De druk wordt flink opgevoerd om te betalen, maar Betist had op 20 juli nooit gebeld mogen worden. Vanaf 1 juli geldt de aangepaste telemarketingwetgeving die consumenten én kleine zelfstandigen veel beter beschermt

'Cold calling' - dat je onverwachts gebeld wordt door een bedrijf waar je geen klant bent - is sinds 1 juli niet meer toegestaan. Bedrijven mogen niet meer ongevraagd consumenten én ondernemers bellen voor een nieuw abonnement, product of dienst te verkopen of om een donatie voor een goed doel te vragen. Onder ondernemers wordt verstaan een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), maatschap en commanditaire vennootschap. Deze nieuwe telemarketingregels gelden niet voor bv's en nv's. 

Voicelog is niet voldoende

En alleen een 'voicelog', een kort telefoongesprek met een 'ja' van de klant, is sinds 1 juli 2021 niet meer voldoende bij het afsluiten van een nieuw abonnement. Vanaf die datum is een ondertekend contract vereist.

544,50 euro voor een maandabonnement

Hetzelfde overkwam timmerman Robert Andringa uit Sneek. Ook deze hardwerkende zzp'er werd op 6 juli onverwachts gebeld door Bedrijfpzoeker en krijgt een peperduur maandabonnement aangesmeerd voor 544,50 euro inclusief btw. Hij was nooit klant bij hen en ook hij kreeg geen contract per mail. Toen hij ging klagen over de hoge rekening kreeg hij het incassobedrijf Fair Collect achter zijn broek aan.

Wettelijke regels voor telemarketing aangepast

Het ongevraagd gebeld worden voor telefonische verkoop is voor consumenten en kleine zelfstandigen al jaren een grote bron van irritatie. Hiervoor werd het Bel-me-niet Register ingevoerd, maar daar hadden veel callcenters lak aan. Daarom zijn op 1 juli 2021 de wettelijke regels voor telemarketing aangepast en aangescherpt en is het Bel-me-niet Register vervallen.

Acquisitiefraude

Advocaat Caspar Janssens luistert op ons verzoek naar de voicelog van Robert Andringa, waarin hij overrompeld wordt door het bedrijf. 'Dit is dus acquisitiefraude. Dit gaat zo ontzettend snel. Je hoort het, die Andringa begrijpt het niet. Hij is gewoon overdonderd door deze sneltreinvaart waarmee deze overeenkomst tot stand komt. Dit kan gewoon niet.' Bovendien is een bedrag van 544,50 euro veel te hoog voor de dienst die zij leveren. 'Het gaat om een simpele naamsvermelding van één maand op een website waar nog nooit iemand van heeft gehoord.' 

Alleen bellen met expliciete toestemming

Bedrijven mogen voortaan alleen bellen als mensen hiervoor vooraf expliciet toestemming hebben gegeven of klant zijn van het desbetreffende bedrijf. Bedrijven mogen 'oude' klanten tot maximaal drie jaar na de beëindigde klantrelatie opnieuw benaderen. Ook kunnen klanten direct zeggen dat ze niet meer gebeld willen worden. Dit geldt voor nieuwe en bestaande klanten.

Schriftelijke overeenkomst met handtekening vereist

Volgens Janssens is zo'n voicelog of een factuur sturen niet meer rechtsgeldig sinds 1 juli 2021. 'Voor dit soort abonnementen moet je een schriftelijke overeenkomst sturen. Pas als die getekend teruggestuurd wordt, is de overeenkomst geldig. Dus deze factuur kan meneer Andringa gewoon weggooien. Want er is geen overeenkomst als deze meneer niks heeft getekend.'

Misbruik

Volgens Janssens maken dit soort bedrijven gewoon misbruik van onschuldige mensen die de wet niet kennen en vervolgens schrikken van aanmaningen en een incassobureau. 'Dit is het businessmodel van dit soort bedrijven. Ik doe een gok: als 80 procent van de mensen alsnog betaalt, dan heb je aan het einde van de dag een mooie winst gemaakt.' Daarom heeft Janssens heeft een voorbeeldbrief gemaakt hoe je van je ongewenste abonnement afkomt, als je ná 1 juli ongevraagd bent gebeld en je geen schriftelijke overeenkomst hebt ondertekend.

Klacht melden bij ACM

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is toezichthouder en controleert of bedrijven zich houden aan de nieuwe wetgeving. Ze komen binnenkort met een onderzoek of de nieuwe telemarketingregels goed worden nageleefd. Consumenten en kleine zelfstandigen kunnen bij de ACM hun klacht melden als ze ná 1 juli toch ongevraagd gebeld worden door een onbekend bedrijf. De ACM kan boetes opleggen tot 900.000 euro per overtreding. In sommige gevallen kan de boete nog hoger zijn en een percentage van de totale jaaromzet bedragen.

Aangifte doen bij politie

Dus naast het overtreden van de aangescherpte telemarketingregels maakt Bedrijfopzoeker zich ook schuldig aan acquisitiefraude en dit is sinds 1 juli 2016 strafbaar. 'Dit is een klassiek voorbeeld van acquisitiefraude. Hierbij worden ondernemers slachtoffer en daarom is de consumentenwetgeving, zoals de wettelijke bedenktijd en schriftelijkheidsvereiste niet van toepassing', zegt Saskia Bierling van de ACM.

Dat betekent echter niet dat ondernemers geen civielrechtelijke stappen zouden kunnen nemen. Acquisitiefraude valt onder het wetboek van strafrecht en gedupeerden kunnen aangifte doen bij de politie en een melding doen bij de Fraudehelpdesk.

Zzp'ers nog steeds telefonisch lastig vallen

'Sinds de invoering van de nieuwe telemarketingregels worden zzp'ers nog steeds telefonisch lastiggevallen, zegt Tanya Wijngaarde van de Fraudehelpdesk. 'Het gaat vooral om mensen die 'handwerk' verrichten. zoals mensen in de bouwsector (schilders, timmermannen etc.) en mensen die pas sinds kort ingeschreven staan bij de KvK. Ik kan dit niet in harde cijfers uitdrukken, aangezien wij dit soort informatie niet vastleggen. Maar het is wel een duidelijk waarneembare ontwikkeling.' 

Radar spoort eigenaar op

Niet alleen Radar ontvangt meldingen over dit bedrijf. Ook op andere consumentenfora regent het klachten. Radar spoort de eigenaar op: Martinus van Leeuwen. Volgens zijn inschrijving bij de KvK runt hij soortgelijke sites met de klinkende namen bedrijfopzoeken.nl, uwmkbgids.nl en uw-firma-online.nl.

Het telefoonnummer dat op de facturen van de gedupeerde zzp'ers staat, wordt niet opgenomen:  je hoort een bandje. We sturen van Leeuwen een mail en hij belt terug met een anoniem nummer. Hij zegt 'niet met zijn toetje op tv' te willen en belooft dat meneer Betist en Andringa de rekening niet hoeven te betalen. Ze zouden een creditnota krijgen, maar verzuimt dit schriftelijk te bevestigen.

Badhoevedorp

Onze verslaggever neemt geen genoegen met zijn ontwijkende antwoorden en gaat er op af. Ze rijdt naar Badhoevedorp: het adres dat wordt vermeld op diverse websites van Van Leeuwen en op de verstuurde facturen aan onze zzp'ers. Hier zit een bedrijfsverzamelgebouw, maar geen spoor van Van Leeuwen. Wel zou volgens een briefje achter het raam de bv PaRo Media - waar onder anderen Bedrijfopzoeker ondervalt - op dit adres gevestigd zijn, maar niemand kent hem.

Creditnota

We bellen hem nogmaals en opeens belt Van Leeuwen terug: 'We gaan op dezelfde voet verder, maar we zullen voortaan een schriftelijke bevestiging sturen naar de klant.' Op de vraag van onze verslaggever dat dit acquisitiefraude is, zegt hij: 'Daar kan ik mij totaal niet in.' Van Leeuwen belooft wederom dat Betist en Andringa niet hoeven te betalen. 'De mensen die nu nog een klacht hebben krijgen van ons per direct een creditnota en daar is het mee afgedaan, tenzij ze niet hebben gereageerd. Sommige bedrijven vinden het prima zo. Als mensen contact met ons opnemen is het geen probleem.' 

Schriftelijke reactie Bedrijfopzoeker.nl

Van Leeuwen mailt vervolgens deze reactie. Radar stelt per mail nog een aantal aanvullende vragen, zoals een schriftelijke bevestiging, maar daarop krijgen we geen antwoord. Zondagmiddag ontving Robert Andringa een mail van hen met een creditnota. Hij hoeft de rekening niet te betalen. Twee dagen na de Radar-uitzending ontving ook Marcus Betist een creditnota van Bedrijfopzoeker.nl en hoeft hij zijn rekening ook niet meer te betalen.

Forumreacties

27
  • Door Radar

Ben jij weleens ongewenst een contract aangesmeerd via de telefoon? Sinds 1 juli zijn de regels voor telemarketing aangescherpt, maar nog niet alle bedrijven houden zich hieraan. Na een vaag telefoontje kreeg een zzp'er opeens een fikse rekening op de mat. Heb jij weleens een soortgelijke situatie meegemaakt? Wij zochten het uit. Je kunt de uitzending van maandag 13 september hier terugkijken: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/bedrijvenopzoekernl-neemt-nieuwe-telemarketing-wet-niet-zo-nauw/

  • Door Yvonne Betting

Graag wil ik melden dat deze ongewenste verkoop ook wordt gedaan door de nationaleonderwijsgids.nl Ik word jaarlijks gebeld door hun mensen, met de vraag over mijn vermelding in de gids, of ik die wil verlengen. Dit terwijl we nooit toestemming hebben gegeven voor deze vermelding! En als we dan niet de uitegbreide vermelding willen, is men 'coulant' door ons de eenvoudige vermedling aan te bieden. Afgelopen jaren was is op 3 scholen directeur, alle drie de keren wisten ze me begin schooljaar te vinden.... Groet, Yvonne Betting

  • Door NeoDutchio

Afgelopen jaren was is op 3 scholen directeur, alle drie de keren wisten ze me begin schooljaar te vinden....
Voor ondernemers gelden andere regels dan voor consumenten. Het "Bel mij wel" register is voor natuurlijke personen (consument, ZZP'er, VOF, Maatschap). Een school valt daar niet onder en mag dus nog steeds gewoon gebeld worden.