Berucht computervirus spookt weer rond om je bankgegevens te stelen

21-11-22-emotet-virus-cyber-cybersecurity-bankgegevens-beveiliging-80433638_s.jpg

Een van de gevaarlijkste cybercriminele netwerken ooit werd begin dit jaar uitgeschakeld, maar is sinds vorige week weer actief en bezig aan een opmars. Experts vrezen door de wederopstanding van Emotet voor een forse, wereldwijde toename van phishingmails en digitale inbraken, schrijft het AD. Opsporingsdiensten monitoren de ontwikkelingen.

Emotet was tot een jaar geleden verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van alle kwaadaardige besmettingen van computers wereldwijd. Via honderden servers leverden cybercriminelen het virus per e-mail dagelijks af aan 100.000 mailboxen. Uiteindelijk konden ze zo jaarlijks inbreken op een miljoen computers van bedrijven en particulieren. Het veelzijdige virus stal op die computers bankgegevens en creëerde toegang tot netwerken waarop criminelen gijzelsoftware konden verspreiden.

'Emotet is een bedreiging voor consumenten'

Tien maanden nadat opsporingsdiensten Emotet uitschakelden, zagen cyberexperts het virus afgelopen week weer opduiken. 'Slecht nieuws', zegt Dave Maasland van cyberveiligheidsbedrijf ESET Nederland. Hij noemt Emotet 'de ideale achterdeur voor cybercriminelen' en vindt het 'een serieuze bedreiging voor Nederlandse bedrijven en consumenten'.

Beschermen tegen het virus

Hoe bescherm je je gegevens tegen Emotet? Europese opsporingsdienst Europol schrijft dat je daarvoor twee dingen nodig hebt: updates en oplettendheid. Het is belangrijk om je antivirusprogramma up-to-date te houden, net zoals het besturingssysteem van je computer. Daarnaast moet je je e-mails kritisch bekijken. Open niet zomaar een mail - en zeker niet een bijlage - als je de afzender niet kent. 

Zijn mijn gegevens gestolen door deze cybercriminelen?

Toen Emotet werd uitgeschakeld door autoriteiten, heeft de Nederlandse politie gestolen gegevens in beslag genomen. Daar zaten e-mailadressen en wachtwoorden bij. Wil je weten of de jouw data daar tussen zitten? Controleer dat dan op de website van de politie

Bron: ANP, AD, Europol