Bewaar je boter het beste binnen of buiten de koelkast?
In de koelkast, in een botervlootje in de keukenla bij ander broodbeleg of misschien zelfs in de vriezer. Boter wordt in verschillende huishoudens op diverse plekken bewaard, maar wat is nu eigenlijk het beste voor dit smeersel? En hoelang kan het op die plekken bewaard worden? Radar zocht het uit en geeft je voor eens en altijd het antwoord op al je botervragen.
Even snel vers brood van de bakker opsmeren voor de kinderen die naar school gaan en een veeg roomboter in alle haast over je eigen croissant voor onderweg. Maar de keiharde klont witte substantie blijkt lastig te bedwingen en valt zo door je verse boterham heen, wanneer je deze met moeite probeert te besmeren. Je zet je boter dan ook al je hele leven plichtsgetrouw in de koelkast, maar is dit wel de beste plek?
Hier bewaar je het beste je boter
Waar je boter bewaart is voornamelijk afhankelijk van de temperatuur. In principe kun je boter zowel binnen als buiten de koelkast bewaren, zolang het buiten de koelkast niet warmer is dan 21 graden celcius.
Buiten de koelkast blijft je boter ongeveer een week goed en bewaar je de margarine in een botervloot, dan houdt je boter het zelfs tot twee weken uit. Een botervloot met daarin je boter kan dus prima in de keukenla, mits je geen fervente stoker bent die het huis op een stabiele temperatuur boven de 21 graden houdt.
Zo lang blijft je boter op verschillende plekken goed
Over het algemeen bederft boter namelijk vrijwel niet, omdat het voornamelijk uit vet bestaat. Ook zit in veel soorten boters een hoeveelheid zout, dat ervoor zorgt dat de boter niet snel beschimmeld raakt. De overweging bij het bewaren heeft dus vooral te maken met hoelang je over een klomp boter denkt te doen. In je koelkast blijft een kuipje namelijk al snel een paar maanden goed, tegenover die paar weken buiten de koelkast.
Een handige oplossing hiervoor is om een stuk van de boter af te snijden en deze in je botervloot te bewaren. Hiermee kun je met een gerust hart op het laatste moment je verse brood besmeren en zodra dit stuk bijna op is, vul je de vloot weer aan met een vers, koud stuk boter uit de koelkast.
Mocht je overigens echt heel weinig boter gebruiken, dan zou je ook nog een deel van de boter in de vriezer kunnen bewaren, waar het tot een jaar lang goed blijft.
Dé truc waarmee je boter snel zacht krijgt
Bewaar je de boter toch liever in de koelkast, maar wil je wel zo nu en dan wat zachte boter op dat verse brood? Dan kun je altijd nog je boter raspen zoals een stuk kaas. De reepjes die op deze manier van de boter vallen, zijn vrijwel direct zacht. Deze tactiek kun je bovendien ook gebruiken als je bijvoorbeeld iets gaat bakken en geen zachte boter klaar hebt staan!