Bleekselderij(sap): is het écht zo gezond als wordt beweerd?

bleekselderij-sap-gezond-19052021.jpg

Gezonde voeding is hip en om de zoveel tijd duikt er een nieuw wondermiddel op. Een recente is bleekselderij, bijvoorbeeld als sapje of smoothie. Maar is het echt zo goed voor je als menig voedingsblog je wil laten geloven?

De claims op het internet zijn niet mals. Bleekselderij zou je immuunsysteem versterken en je beschermen tegen 'schadelijke invloeden van bacteriën, virussen, schimmels, zware metalen en medicijnen'. Daarbij zou het werken tegen stress, vermoeidheid en een kater. 

Verder nemen mensen bleekselderij omdat het een positieve invloed zou hebben op je concentratie, je bloeddruk, bloedsuikerspiegel, botten, huid, maag, darm, lever, spieren en zenuwstelsel. 

Bovenstaande is een greep uit de claims die we online konden vinden, en als we ze allemaal moeten geloven, zou bleekselderij hét medicijn zijn tegen ongeveer elk kwaaltje. Maar kloppen ze eigenlijk wel? We spreken met Guido Camps, voedingswetenschapper van de Wageningen University & Research.

Bleekselderij(sap) is geen wondermiddel

We kunnen er kort over zijn: er is eigenlijk niets bewezen over de helende krachten van bleekselderij. 'Bleekselderij bevat een aantal gezonde stoffen, zoals vitaminen en mineralen. Maar het punt is dat de meeste Nederlanders geen tekort hebben aan deze stoffen en het dus ook niet hoeven aan te vullen door extra bleekselderij te eten', zegt Camps. 

Volgens hem is bleekselderij, al dan niet als sapje, geen wondermiddel. Het is natuurlijk niet ongezond, maar je hoeft geen bleekselderij te nemen om al de beschreven effecten te krijgen. 'Dat is onzin.' 

Veel vezels in bleekselderij, maar niet in bleekselderijsap

Camps stelt wel dat er veel vezels in bleekselderij zitten, wat goed voor je is. Een stengeltje bleekselderij op zijn tijd is dus zeker geen slecht idee. 'Bleekselderij is uitermate geschikt als gezonde snack. Het bevat relatief weinig calorieën en het vult goed omdat er veel vezels in zitten.' 

Echter, als je de bleekselderij pureert en er een sapje van maakt, dan haal je de vezels eruit. Hierdoor loop je dit voordeel dus mis. 

Waarom gaan mensen zich er dan wel beter door voelen?

Toch zijn er mensen die heilig geloven in de helende kracht van bleekselderij(sap). Hoe kan dat? 'Allereerst kan dat natuurlijk gewoon placebo zijn. En een sapje hydrateert, waardoor bijvoorbeeld hoofdpijn minder kan worden’, zegt Camps.

Consumentenjournalistiek in gevaar. Teken de petitie!

De NPO is voornemens om Radar en Kassa (BNNVARA) in te perken. Consumentenprogramma’s zijn van grote maatschappelijke waarde, omdat ze opkomen voor jouw belangen. Kijkers zijn daarom een petitie gestart tegen de plannen van de NPO. Je kunt de petitie hier tekenen.