Borstimplantatenfabrikant Allergan aansprakelijk gesteld door vrouwenrechtenorganisatie

02122021Allergan.jpg

Vrouwenrechtenorganisatie Bureau Clara Wichmann heeft de fabrikant van onder meer Biocell-borstimplantaten, Allergan, donderdag per brief definitief aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van het op de markt brengen ervan. 'Hoewel mensen bij de plaatsing van de implantaten werd verteld dat ze veilig zijn, blijken ze nu toch gebrekkig te zijn en kunnen ze zelfs een zeldzame vorm van lymfeklierkanker (BIA-ALCL) veroorzaken', zegt het bureau.

Het eist nu schadevergoeding en compensatie voor het leed (waaronder bijvoorbeeld hersteloperaties) dat Allergan heeft veroorzaakt. Gedacht wordt aan bedragen vanaf circa 10.000 euro. Het bureau hoopt dat slachtoffers zich in de zaak voegen om te komen tot een 'massaclaim'. Honderden vrouwen hebben al hun belangstelling getoond, aldus het bureau, dat de actie al eerder aankondigde. Het krijgt volgens eigen zeggen ook de steun van het Meldpunt Klachten Siliconen en de Borstkankervereniging.

Borstimplantaten Allergan zijn bij 60.000 mensen in Nederland geplaatst

Allergan leverde tot drie jaar terug siliconen borstimplantaten, die volgens het bureau bij 60.000 mensen in Nederland zijn geplaatst als borstreconstructie of -vergroting. Bureau Clara Wichmann zegt dat inmiddels tientallen vrouwen genoemde lymfeklierkanker hebben gekregen. Ook hebben zich andere complicaties voorgedaan, zoals lekken.

Aansluiten bij claim

Heb je of had je Biocell borstimplantaten van fabrikant Allergan? Meld je dan aan voor de collectieve rechtszaak.

Gevaar van borstimplantaten

In september 2021 besteedde Radar in de uitzending aandacht aan de gevaren van borstimplantaten. Er worden vooral vaste siliconen implantaten gebruikt, waarvan gedacht werd dat ze veilig zouden zijn. Nieuw onderzoek toonde aan dat die 'veiligheid' erg tegenviel. De siliconendeeltjes 'zweten' de implantaten uit en komen in andere delen van het lichaam terecht waar ze allerlei klachten veroorzaken. Bekijk hieronder het hele fragment terug. 

Uitzending 'Nieuw onderzoek naar borstimplantaten: allemaal potentieel gevaarlijk' (20-09-21)

Bron: ANP