Collectieve schadevergoeding

Met behulp van vier verschillende onderwerpen uit het afgelopen seizoen van Radar laten we zien hoe handig het zou zijn om gezamenlijk naar de rechter te stappen. Individuele consumenten zien in veel gevallen af van het ondernemen van juridische actie, omdat de kosten daarvan niet opwegen tegen het financiële belang van hun vordering.

In sommige landen in Europa bestaat er een goede methode om collectief te procederen. Zoals in Spanje en Portugal, waar er hele duidelijke regels zijn voor het opstarten van een collectieve schadeactie. Hierbij kan iedere consument gecompenseerd worden voor zijn schade met een geldbedrag. Volgens Sophie in ’t Veld, Europarlementariër D66, moet er een wetsverandering komen op Europees niveau. Op die manier krijgt iedere Europeaan dezelfde rechten.

De Consumentenbond ondervindt dagelijks de nadelen van het feit dat collectieve schadevergoeding niet mogelijk is in Nederland. Vanaf 15 maart 2011 is de bond een actie begonnen op Europees en nationaal niveau. Hier kunnen consumenten een steunbetuiging achterlaten.

Forumreacties

9
  • Door Radar

Een rechtszaak beginnen tegen een bedrijf is in Nederland erg duur en vraagt veel kennis van zaken. Het zou makkelijker zijn om met meerdere gedupeerden een schadevergoeding te eisen. Helaas is dit in Nederland niet mogelijk. In andere Europese landen kan dit wel. Waarom in Nederland niet? Let op! De uitzending is een uur later en begint om 21:30.

  • Door Chocomelk

Een rechtszaak beginnen tegen een bedrijf is in Nederland erg duur en vraagt veel kennis van zaken. Het zou makkelijker zijn om met meerdere gedupeerden een schadevergoeding te eisen. Helaas is dit in Nederland niet mogelijk. In andere Europese landen kan dit wel. Waarom in Nederland niet? Let op! De uitzending is een uur later en begint om 21:30. Omdat het in Nederland geld moet kosten ! 😈

  • Door Chanmaster

De Nederlandse rechtspraak, afhankelijk van de sector waarvan gesproken wordt, voorziet niet in, zoals in vele andere gevallen wel het geval is, een mogelijkheid om een vonnis collectief te doen gelden. Een vonnis wat voor een bepaalde zaak gewezen is heeft betrekking tot alleen en uitsluitend die zaak en is geen maatstaf voor derden. Dat Nederland in verhouding achter loopt bij de ons omringende landen waar de collectieve rechtsgang wel tot de mogelijkheden behoord heeft naar mijn mening één goede reden want hoe vaak komt de behoefte om hierin te voorzien voor? We kennen de onderhandse woekerpolis affaire dan nu toevallig waarin een collectieve aanpak zinvol zou zijn maar de wetgeving voorziet momenteel niet in de mogelijkheid om een geschil inzake een collectie belang ook collectief te behandelen. Het is ook nog maar de vraag of het belang daarbij gebaat is dan wel het belang anders dan een enkel geval bestaat omdat dergelijke zaken nauwelijks aan de orde zijn. Ik denk dat men hierin geen veranderingen zal aanbrengen omdat er geen behoefte bestaat. Nog even een belangrijke aanvulling, andere landen zijn groter waardoor de behoefte aan de mogelijkheid tot een collectieve gerechtelijke afhandeling eerder is geschapen omdat het in die landen vaker voor komt. In Nederland bestaat er nauwelijks behoefte aan deze mogelijkheid vanwege de hoge uitzondering waarin deze behoefte zou bestaan. Het is derhalve niet reëel dit in een land als Nederland te verwachten.