Commerciële sites publiceren ongevraagd adresgegevens zzp'ers | Radar Checkt!

Dat telefoonnummers van zzp'ers uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) worden gebruikt voor agressieve telefonische verkoop, is bekend. Maar dat ook de adresgegevens van zzp'ers ongevraagd op websites al TransFirm en Oozo komen, dat stuit zelfstandigen tegen de borst. Sterker nog, als je verhuist passen deze websites je adresgegevens automatisch aan. Is dit niet in strijd met de AVG en kan je voorkomen dat je adresgegevens op allerlei commerciële websites komen? 

Irritant vond Nina het dat haar bedrijfje (met als naam de combinatie van haar voor- en achternaam) op allerlei websites was te zien. 'In mijn werk moet ik heel zorgvuldig met de AVG omgaan, dus waarom staat mijn adres overal op internet?'. Na een verhuizing dacht ze niet meer vindbaar te zijn. 'Dat mijn oude adres op allerlei sites staan vond ik niet zo'n probleem, maar vlak na mijn verhuizing stond mijn nieuwe adres opeens op al die sites. En ik had mijn bedrijfsgegevens niet in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel gewijzigd'. 

Adreswijziging automatisch doorgegeven

Navraag leert dat een adreswijziging in de Gemeentelijke Basisadministratie automatisch wordt doorgegeven aan het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Maar dit register heeft blijkbaar automatische koppelingen met websites als TransFirm en Oozo. 'Dat kan omdat deze partijen een business to business abonnement hebben bij ons en dan kunnen ze de gegevens automatisch uitkoppelen' zegt een woordvoerder van de Kamer van Koophandel desgevraagd: 'Wij zijn bij wet verplicht om een ieder die dat vraagt gegevens uit het Handelsregister te verstrekken'.

Gegevens op te vragen voor een klein bedrag

De Kamer van Koophandel maakt het bedrijven op dat punt niet al te moeilijk. Zo kan je als commerciële partij een API-abonnement nemen. A raison van 5,20 per maand. Voor nog geen twee cent (1,6 cent) per bedrijf kan je de basisgegevens uit het Handelsregister krijgen. Voor een particulier, advocaat of journalist kost dat 2,40 per uitdraai.

De KvK heeft in geprobeerd om de verstrekking van gegevens van zzp'ers te beperken, met name ten aanzien van B2B-partijen. Daarin werden zij teruggefloten door de rechter. Het hoger beroep van de Kamer van Koophandel loopt nog. 

Nieuwe wetgeving op komst

Tegelijkertijd is de Minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens, de wetgever als het gaat om wat de KvK wel en niet kan bezig met een nieuwe wetgeving. Adriaansens kondigde in de zomer al aan dat alle eenmanszaken op verzoek hun gegevens kunnen afschermen in het Handelsregister.  

Dat moeten ze wel zelf actief aangeven bij de KvK. Voor velen is dit veel te laat, aangezien de thuisadressen allang op allerlei websites te vinden zijn. Radar sprak met een zzp'er die als triagist voor een huisartsenpost werkt. 'Een man die ik volgens hem niet goed had geholpen stond op een ochtend bij mij voor de deur. Hij kwam verhaal halen en had mijn gegevens uit het Handelsregister. Ik schrok me kapot', vertelt ze. 

'Nieuwe wetgeving niet ver genoeg'

In die wet wordt de privacy van zzp'ers beter beschermd, aldus het ministerie van Economische Zaken. Alle eenmanszaken kunnen straks op verzoek hun vestigingsadres afschermen. Ondernemers dienen hiervoor wel een alternatief postadres te registreren, zoals een postbus. Omdat de KvK een vervangend postadres nodig heeft, moet de ondernemer dat zelf regelen en laten registreren. Pas dan kan het vestigingsadres worden afgeschermd. 

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (de toezichthouder op het verwerken van persoonsgegevens) gaan deze maatregelen niet ver genoeg. Zij willen een opt-in systeem waarbij het vestigingsadres automatisch afgeschermd wordt. Alleen op verzoek kan inzage plaatsvinden door een advocaat, deurwaarder, bank of bijvoorbeeld journalist. 
 

Forumreacties

12
  • Door Radar

Websites zoals TransFirm en Oozo publiceren zomaar de adresgegevens van zzp'ers online, die ze automatisch uit het KvK-register halen. Sterker nog, als je verhuist passen deze websites je adresgegevens automatisch aan. Heb jij dit als zzp'er ook meegemaakt? Heb je er vervelende gevolgen van ondervonden? En heb je contact gezocht met zo'n website om je gegevens te verwijderen?

  • Door J. Deltoer

Ik reageer even om het topic van fred1001 weer bovenaan te krijgen (IDM finance/hoist perikelen).

  • Door criticus2

ik snap t probleem niet. Als zzp er ben je toch blij met gratis naamsvermeldingen? je bent ondernemer en moet toch ergens klanten vandaan krijgen denk ik? Alle info bij KvK is ook openbaar.