Consument ergert zich aan decoders

Decoders zorgen voor grote ergernis bij de tv-kijker. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De apparaten blijken tergend traag bij het opstarten en het zappen tijdens het tv-kijken gaat niet snel genoeg. Daarnaast kost het opnemen van tv-programma's grote moeite.

Circa 3000 consumenten deden mee aan het onderzoek. De grootste ergernis onder de respondenten blijkt het opnemen van tv-programma's. Geprogrammeerde opnames zouden soms niet worden uitgevoerd of de opnames blijken niet afgespeeld te kunnen worden. Ook wordt er veel geklaagd over het cloudsysteem van KPN, Telfort en Xs4All. De opgeslagen opnames worden niet meer lokaal op een harde schijf opgeslagen maar op servers van de telecomaanbieder. Hierdoor zijn de 'opnames' maar maximaal een jaar houdbaar.Humax decoders favoriet

Volgens de Consumentenbond zijn UPC-gebruikers het meest ontevreden over de decorders. Naast de Horizon Mediabox zou ook de oudere Cisco 8485DVB-decorder veel problemen hebben. Klanten van Delta zijn het meest tevreden over de geleverde Humax-settopboxen. Radar besteedde al eerder aandacht aan de gebreken van de Horizon Mediabox.

Ziggo en UPC laten in een reactie aan de consumentenorganisatie weten dat de traagheid van decoders veroorzaakt wordt door de gebruikte technologie voor digitale televisie. Ziggo zegt verder te bekijken of zij hun interactieve diensten die via een decoder zijn op te roepen mogelijk versneld kunnen worden. UPC verklaart echter dat de oudere decoders geen updates meer zullen ontvangen.

Bron: Tweakers