Consument zegt 'nee' tegen wapenhandel en 'ja' tegen meer transparantie

geld_kogels_628.jpg

Levensverzekeraars moeten duidelijk zijn over of zij wel of niet in wapenhandel investeren. Dat vindt 91 procent van het Radar Testpanel. 80 procent zou geen verzekering afsluiten bij een verzekeraar die in wapenhandel investeert; 60 procent zegt over te stappen wanneer dergelijke informatie ze ter ore zou komen.

Dit blijkt uit onderzoek onder bijna 40.000 leden van het Radar Testpanel.

Niet transparant

Levensverzekeraars zijn niet altijd even transparant over hun verzekeringen. 42 procent van het Radar Testpanel heeft geen idee of Nederlandse levensverzekeraars in wapenhandel investeren. Overigens heeft 49 procent wel het vermoeden dat dit gebeurt.

Consequenties

Dat levensverzekeraars niet transparant zijn over hun investeringen lijkt zinnig: veel mensen zeggen er consequenties aan te verbinden wanneer zij weten dat een verzekeraar in wapenhandel investeert. Zo zou 80 procent géén levensverzekering afsluiten bij een verzekeraar waarvan dit bekend is. 60 procent zou overstappen als zou blijken dat de huidige verzekeraar geld in wapens steekt. Slechts 17 procent zou een overstap níet overwegen.

Keurmerk

Een overgrote meerderheid, 91 procent, vindt dat levensverzekeraars hun klanten moeten informeren of zij wel of niet in wapens investeren. 84 procent geeft aan voor een keurmerk te zijn dat in één oogopslag duidelijk maakt of levensverzekeraars dit doen.

Een tientje voor garantie

Tot slot geeft 35 procent van de panelleden aan dat zij bereid zijn om wat meer premie te betalen voor de garantie dat de eigen levensverzekeraar geen geld in wapenhandel steekt. 20 procent twijfelt hieraan. Het meest genoemde bedrag dat men bereid is om maandelijks extra te betalen is 10 euro.

8 van de 10 verzekeraars in wapenhandel

Pax en de Eerlijke Verzekeringswijzer brachten in juni van dit jaar de resultaten van een onderzoek over de wapeninvesteringen van levensverzekeraars naar buiten. Maar liefst 8 van de 10 grootste levensverzekeraars blijken te investeren in bedrijven die wapens leveren. Bekijk welke verzekeraars dit zijn.

Levensverzekering

Met een levensverzekering spaar je bijvoorbeeld voor je pensioen, of de studie van de kinderen. Ook sluit je zo’n verzekering vaak af in combinatie met een hypotheek.Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 37.733 leden van het Radar Testpanel mee. Het onderzoek vond plaats tussen  27 augustus en 6 september 2015.

Het Radar Testpanel bestaat uit ruim 90.000 mensen. Zij nemen deel aan online enquêtes. De resultaten uit deze onderzoeken worden gebruikt in het tv-programma Radar en/of voor nieuwsberichten op de website radartv.nl.