De Consumentenbond waarschuwt voor ‘kloonpolissen’

ANP-378148735.jpg

Nadat de verzekeraars de premies bekend gemaakt hebben voor de zorgverzekering in 2023, laat de Consumentenbond weten dat klanten beducht moeten zijn op een aantal valkuilen.

Zorg mijden

Een eerste gevaar dient zich volgens de Consumentenbond aan als mensen gedwongen door de hoge kosten kiezen voor een lagere premie met het hoogste eigen risico. Directeur Sandra Molenaar: ‘Als er dan zorg nodig is, zijn er twee onwenselijke scenario’s: een hoge rekening of zorg mijden. Consumenten met een kleine beurs of met financiële problemen kunnen deze optie dus beter niet kiezen.’

Kloonpolissen

Doordat verzekeraars meerdere polissen aanbieden met ‘vrijwel dezelfde dekking en voorwaarden, maar een andere prijs’, is het lastig voor consumenten om door de bomen het bos te zien. De bond zegt het om tientallen euro’s per maand kan gaan, terwijl de verzekering praktisch hetzelfde is. De Consumentenbond noemt dit ‘kloonpolissen’.

Restitutiepolis verdwijnt

Tot slot maakt de Consumentenbond zich zorgen over het langzaam verdwijnen van de restitutiepolis. Hierdoor wordt de keuzevrijheid van consumenten beperkt, omdat zorg niet afgenomen kan worden bij zorgverleners zonder contract met de verzekeraar.

Bron: Consumentenbond