background branding

De verwarming een paar graden lager: een beetje kou is gezond en wel om deze redenen!

26042021 thermostaat lager zetten.jpg

De thermostaat een paar graden lager zetten is goed voor je portemonnee en het klimaat, maar uit onderzoek van de Universiteit Maastricht is gebleken dat het ook goed is voor je gezondheid. In dit artikel lees je waarom.

Wouter van Marken Lichtenbelt, hoogleraar Ecologische Energetica en Gezondheid, doet al jaren onderzoek naar hoe een warme of koude omgeving onze stofwisseling beïnvloedt.

Gezondheidsvoordelen

Volgens de professor moeten onze gebouwen dan ook 'minder strak worden geregeld', omdat het goed is voor je hart en bloedvaten. 'Een variatie in omgevingstemperatuur is het beste voor ons lichaam. Heb je het warm, dan gaat er meer bloed naar je huid. Op die manier voert je lichaam de warmte af. Heb je het koud, dan gebeurt het tegenovergestelde. De bloedvaten in de huid vernauwen en het bloed trekt zich als het ware terug.'

Het trainen van je bloedvaten

Je lichaam past zich dus aan, wat behoorlijk wat vergt van je hart en bloedvaten, maar volgens Marken Lichtenbelt is dat gezond! Je traint hiermee namelijk je hartvaatstelsel. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat dit ook je suikerhuishouding en insulinegevoeligheid, verbetert, aldus de hoogleraar.

Advies

Zijn advies luidt dan ook: laat de de temperatuur binnenshuis ‘s winters variëren tussen de 17 en 20 graden. In de zomer kan het veel warmer zijn. Hij adviseert ook om je af en toe buitenshuis iets minder warm te kleden. 'Je moet het niet overdrijven natuurlijk, maar van een beetje kou heeft nog niemand iets gekregen. Behalve dus een betere stofwisseling en een gezonder lichaam.' De nadruk ligt hier uiteraard op 'een beetje kou'.