Deur van je wasmachine: open of dicht?

NB 030821 Wasmachine deur - V2.jpg

Wat doe je met de deur van je wasmachine als je je toestel niet gebruikt? En wat kun je het beste doen als je niet meteen tijd hebt om je net gedraaide was op te hangen? Zo zorg je voor je machine. 

Veel mensen sluiten hun wasmachine omdat dat er netter uitziet. Maar je laat de deur beter op een kier staan na elke lading wasgoed, zodat het vocht kan ontsnappen. Wacht een paar uur voordat je de klep weer sluit.

De deur is het belangrijkste, maar je kunt ook het doseerbakje van je wasmachine iets open trekken na de wasbeurt. Dat biedt het vocht een tweede weg om weg te trekken en helpt ook om eventueel restwater in het ladesysteem te laten verdampen.

Stank en schimmel

De deur van je wasmachine uren- of dagenlang gesloten houden, kan voor problemen zorgen. Ten eerste is er de stank. Als er nog een beetje water in zit, kan het je machine muskusachtig en oud laten ruiken – wat niet geweldig is als het tijd is om je kleren te wassen.

Ten tweede is de opbouw van schimmel en vuil het grootste probleem. Veel mensen moeten de afdichting van hun machine vervangen vanwege de ophoping van uitschot en vuil. Door standaard de deur open te houden, verleng je de levensduur van de afdichting.

Geen tijd om je was op te hangen

Dat je net gewassen kleding beter onmiddelllijk kunt drogen, had je al geraden. Maar daar is niet altijd tijd voor. Veel mensen leren op de harde manier dat als je natte was te lang in de wasmachine laat zitten, er een geur ontstaat door de groei van bacteriën en schimmels. Als dit gebeurt, kan geen enkele droogbeurt de vieze geur verwijderen, wat betekent dat kleding meestal opnieuw moet worden gewassen.

Het hangt af van hoelang je een lading natte was laat zitten, maar vier á vijf uur is vaak al te lang. Heb je toch echt geen tijd om de was meteen op te hangen, dan kun je de deur van je wasmachine toch beter openzetten: door het warme water in een afgesloten ruimte kunnen bacteriën en schimmels zich voortplanten, en dat wil niemand.