Deze 12 keurmerken voor duurzame voeding zijn écht betrouwbaar

24052022-beter-leven.jpg

Van de honderd duurzaamheidskeurmerken op voedingsproducten blijken er twaalf te voldoen aan strenge beoordelingscriteria. Dat blijkt uit een inventarisatie van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Deze zogenoemde topkeurmerken voldoen daarmee aan een reeks duurzaam- en betrouwbaarheidseisen.

De keurmerkenwijzer van Milieu Centraal moet het voor consumenten en bedrijven makkelijker maken om duurzamere keuzes te maken. Een keurmerk dat valt onder de 'topkeurmerken' is het Beter Leven Keurmerk op vlees, met zowel twee als drie sterren. Dit keurmerk maakt met het aantal sterren duidelijk hoe goed er voor het dier is gezorgd. Ook het ASC-keurmerk op kweekvis, dat regels stelt aan duurzamer visvoer en betere arbeidsomstandigheden voor het personeel, valt volgens Milieu Centraal onder de topkeurmerken.

keurmerken.png
Bron: Milieu Centraal
Alle goedgekeurde keurmerken

Milieu Centraal deed een beoordeling aan de hand van drie criteria. Zo werd er gekeken naar de ambitie om aan duurzaamheidseisen te voldoen op het gebied van milieu en dierenwelzijn, de betrouwbaarheid van het keurmerk en de mate van transparantie.

'Wildgroei aan keurmerken, claims en logo's'

Een aantal keurmerken beoordeelde Milieu Centraal met een hoge score. 'Deze logo’s horen bij een ambitieus duurzaamheidsprogramma binnen één bedrijf, maar dragen niet bij aan het verminderen van de totale hoeveelheid duurzaamheidsclaims', schrijft minister Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in een brief aan de Tweede Kamer.

In 2016 constateerde de Autoriteit Consument en Markt dat sprake is van 'een wildgroei aan keurmerken, claims en logo’s'. Volgens Staghouwer is dat 'onwenselijk', en leidt deze wildgroei bij consumenten tot verwarring en verlies van vertrouwen in keurmerken.

Duurzame kleding

Ook in de kledingindustrie lijken er steeds meer keurmerken en claims bij te komen. 'Conscious', 'sustainable', 'cares', hoeveel waarheid zit er in deze claims? Of is het enkel een verkooppraatje? Radar ging met een verborgen camera op pad om de waarheid naar boven te halen. 

Bron: ANP, Milieu Centraal