background branding

Plofkip met 'optimaal welzijn': vijf merken genomineerd voor Liegebeest

plofkip.jpg

Wederom zijn dit jaar vijf merken of organisaties genomineerd als Liegebeest van het jaar, meldt Wakker Dier woensdag. Het gaat om de merknaam 'Keurslager', het 'stressloze' kalfsvlees van Meatlovers, het 'strenge' zuivelkeurmerk PlanetProof, de 'pure' babyvoeding van Olvarit en plofkip met 'optimaal welzijn' in een reclamecampagne van de kipsector, aldus de dierenwelzijnsorganisatie.

Met de jaarlijkse actie wil de organisatie de aandacht vestigen op misleiding en leugenachtige claims over dierenwelzijn. De verkiezing is volgens de organisatie effectief gebleken omdat kandidaten elk jaar aankondigen hun producten te verbeteren. 'Met deze campagne houden we bedrijven scherp en dat is hard nodig', aldus Kenny Oostrik van Wakker Dier.

Keurslager, Meatlovers & Planet Proof

Volgens Wakker Dier doet de term 'Keurslager' je denken aan kwaliteit, keurmerken en dierenwelzijn. 'Onterecht. De slagersvereniging stelt namelijk helemaal geen dierenwelzijnseisen. Zo’n ‘Keur’-slager kan dus zelf kiezen wat hij in zijn vitrine legt. Plofkip bijvoorbeeld. Dierenleed dat de supermarkten al hebben afgekeurd.'

Dat Meatlovers beweert dat zijn kalfjes leven in diervriendelijke stallen en een 'stressloos' leven leiden, noemt Wakker Dier 'glasharde leugens'. 'De kalfjes leven in dichte stallen, op roosters, in hun eigen poep. Weinig ruimte, geen gras en veel stress.' Bij zuivelkeurmerk Planet Proof stellen de eisen weinig voor, aldus de organisatie. 'De vroegtijdige sterfte onder kalfjes mag bijvoorbeeld oplopen tot één op vijf dieren. Dat is geen strenge eis, dat is hoger dan het landelijke gemiddelde.'

Olvarit & de kipsector

In de babyvoeding van Olvarit zit volgens Wakker Dier plofkalkoen, terwijl de organisatie volgens Wakker Dier op de eigen website zegt zich in te zetten 'dieren een veilige en gezonde omgeving te bieden'. Verder spreekt de kipsector volgens Wakker Dier in een campagne van 'optimaal welzijn' van Nederlandse kippen, terwijl het hier volgens de dierenwelzijnsorganisatie voornamelijk gaat om plofkippen.

Mensen kunnen vanaf woensdag stemmen, 22 september wordt de winnaar bekendgemaakt.

Bron: ANP