Discriminatie door uitzendbureaus

Redacteuren van Radar doen zich voor als medewerkers van een bedrijf dat op zoek is naar mensen voor een tijdelijke callcenter-klus. De redacteuren bellen met 78 uitzendbureaus. In het gesprek wordt door de redactie gezegd dat het kantoor recentelijk een vervelende ervaring heeft gehad met Marokkanen, Surinamers of Turken. Kan de intercedent daar rekening mee houden?

Van alle 78 benaderde uitzendbureaus heeft 47 procent de vraag positief beantwoord, 14 procent legde de verantwoordelijkheid bij de opdrachtgever neer, 36 procent zei 'nee' en 3 procent nam geen beslissing.Scroll naar beneden voor reacties van uitzendbureaus en Kamerleden.

College voor de Rechten van de Mens: 'Verbijsterd'

Het College voor de Rechten van de Mens is verbijsterd dat zoveel uitzendbureaus 'ja' hebben gezegd. Wat voorzitter van het College Adriana van Dooijeweert vooral opvalt, is dat de intercedenten weten dat het niet mag, maar tóch ingaan op het verzoek.

Soortgelijk onderzoek

Een soortgelijk onderzoek is in 2011 door het Sociaal Cultureel Planbureau gedaan in samenwerking met de Vrije Universiteit. Toen vond driekwart van de uitzendbureaus het geen probleem om bepaalde groepen uit te sluiten.

In de studio komen vertegenwoordigers van de brancheorganisaties Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) en Nederlandse Bond Van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen  (NBBU) reageren.

Forumreacties

126
  • Door Radar

'Iedereen moet gelijke kansen hebben op een baan en goede arbeidsvoorwaarden', zo staat in de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB). En in artikel 1 van de Grondwet staat dat 'iedereen in Nederland in gelijke gevallen gelijk behandeld wordt'. Uit onderzoek van Radar blijkt dit in de wereld van uitzendbureaus niet het geval. Radar belde bijna tachtig uitzendbureaus en deed zich voor als een bedrijf dat personeel zoekt, en dan het liefst géén mensen van een bepaalde afkomst. De antwoorden van de uitzendbureaus liegen er niet om. Maandag 29 januari in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1 Lees meer: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/29-01-2018/

  • Door Miepje1

Dat is al zo oud als de wereld. Ook als je je komt inschrijven en je bent toevallig ouder dan 40, willen ze je vaak niet eens helpen. Of je verdwijnt direct in de la 'onbemiddelbaar'. Waarom ineens een uitzending hierover? Dit speelt al 40 jaar.

  • Door crazyme

Wat is het consumentenbelang in dit onderwerp ?