background branding

Discriminatie door uitzendbureaus

Redacteuren van Radar doen zich voor als medewerkers van een bedrijf dat op zoek is naar mensen voor een tijdelijke callcenter-klus. De redacteuren bellen met 78 uitzendbureaus. In het gesprek wordt door de redactie gezegd dat het kantoor recentelijk een vervelende ervaring heeft gehad met Marokkanen, Surinamers of Turken. Kan de intercedent daar rekening mee houden?

Van alle 78 benaderde uitzendbureaus heeft 47 procent de vraag positief beantwoord, 14 procent legde de verantwoordelijkheid bij de opdrachtgever neer, 36 procent zei 'nee' en 3 procent nam geen beslissing.Scroll naar beneden voor reacties van uitzendbureaus en Kamerleden.

College voor de Rechten van de Mens: 'Verbijsterd'

Het College voor de Rechten van de Mens is verbijsterd dat zoveel uitzendbureaus 'ja' hebben gezegd. Wat voorzitter van het College Adriana van Dooijeweert vooral opvalt, is dat de intercedenten weten dat het niet mag, maar tóch ingaan op het verzoek.

Soortgelijk onderzoek

Een soortgelijk onderzoek is in 2011 door het Sociaal Cultureel Planbureau gedaan in samenwerking met de Vrije Universiteit. Toen vond driekwart van de uitzendbureaus het geen probleem om bepaalde groepen uit te sluiten.

In de studio komen vertegenwoordigers van de brancheorganisaties Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) en Nederlandse Bond Van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen  (NBBU) reageren.