Dit is waarom er verboden middelen in jouw mierenlokdoos of wespenspray zitten

Boeren mogen het niet meer gebruiken, maar jij wel: pesticiden als imidacloprid, permethrin en tetramethrin. Ze zijn verboden in de landbouw, omdat ze te veel milieuschade veroorzaken. Maar consumenten kunnen ze gewoon kopen in tuincentra om insectenproblemen op te lossen. Hoe zit dat? Radar zoekt het uit.
Giftige stoffen
In tuincentra kun jij als consument allerlei pesticiden kopen die verboden zijn in de land- en tuinbouw. Dat blijkt uit onderzoek van Pesticide Action Network Netherlands (PAN-NL).
In producten als mierenlokdozen, wespenspray en kruipende-insecten-poeder zitten namelijk allerlei giftige stoffen, zoals imidacloprid, permethrin en tetramethrin. Dit zijn stoffen die het College voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) verbiedt in de landbouw, omdat ze te veel milieuschade veroorzaken.
Dat jij het als consument toch kunt kopen, komt door de concentratie van deze stoffen in mierenlokdoosjes en wespenspray. Deze is namelijk een stuk lager dan in insecticiden voor de landbouw. Hierdoor kun jij - als mens - de insectenverdelgers veilig gebruiken.
De zwarte lijst
De zwarte lijst zoals deze hieronder te zien is, en vermeld is in de uitzending van maandag 7 april 2025, bevat een top 10 van insecticiden die niet in handen van particulieren mogen vallen, volgens het onderzoek van PAN-NL:
- deltamethrin
- flupyradifurone
- imidacloprid
- lambda-cyhalothrin
- permethrin
- prallethrin
- pyrethrin spinosad
- tetramethrin
- transfluthrin
Veilig voor mensen, funest voor bijen
Voor insecten zijn ze echter funest. En dan hebben we het niet alleen over de insecten die je uit je tuin wilt weren, maar ook over bijvoorbeeld de bij.
“Met een potje mierenpoeder, gekocht in een tuincentra, kun je ongeveer 20 miljoen bijen doden”, vertelt toxicoloog Ad Ragas in de uitzending van maandag 7 april 2025. Hij is dan ook van mening dat deze spullen niet verkocht mogen worden.
Gifstoffen in het oppervlaktewater
Want als jij klaar bent met de insectenverdelger begint de mini-natuurramp pas: door regen komt het gif in het riool terecht, wat het water uiteindelijk in ons oppervlaktewater loost. Hierdoor zijn de gifstoffen al op verschillende meetpunten in Nederland in het water gevonden.
En dat terwijl de waterkwaliteit in Nederland al onder druk staat. Radar zocht al eerder uit welke gezondheidsrisico's dat met zich meebrengt en of we ons zorgen moeten maken.