Doorverkopen van tickets soms erg lastig - dit zijn je opties

Je hebt een ticket gekocht voor een concert of festival, maar je kunt of wilt niet meer gaan. Misschien ben je ziek, heb je onverwachte verplichtingen, of overlapt het evenement met een andere afspraak. Soms verandert de line-up en is de hoofdact waar je voor kwam ineens geschrapt. Hoe dan ook, je wil je ticket kwijt – maar verkopen blijkt niet altijd makkelijk. Wat zijn je rechten als consument?
Wat zijn je opties?
Soms kun je onverwacht niet meer naar een evenement toe of verandert de line-up, waardoor je het ticket niet meer wilt gebruiken. In dat geval zijn er een aantal opties. Je kunt proberen je ticket door te verkopen via platforms zoals TicketSwap, maar dit kan soms pas later worden toegestaan door de organisator.
Sommige tickets zijn overdraagbaar zonder extra kosten, waardoor je ze aan een bekende kunt geven. Daarnaast kun je contact opnemen met de organisator om te informeren naar terugkoopregelingen of een mogelijke naamwijziging. In sommige gevallen biedt een ticketverzekering uitkomst, waardoor je bij overmacht je geld kunt terugkrijgen, mits je deze optie bij aankoop hebt afgesloten.
Volgens de Wet Koop op Afstand heb je bij veel online aankopen een bedenktijd van 14 dagen, maar dit geldt niet voor vrijetijdsdiensten (zoals concert-, theater- of sportevenementen). Dus als je een ticket koopt, zit je er in principe aan vast. Als een evenement wordt geannuleerd of verplaatst, heb je wél recht op een vorm van compensatie. Dit kan een vervangende datum zijn, maar je mag meestal ook je geld terugvragen. Dit valt onder de consumentenrechten.
Doorverkopen blijkt lastig
Doorverkopen van tickets is niet altijd eenvoudig. Organisatoren bepalen wanneer en of doorverkoop wordt toegestaan. Sommige evenementen hanteren gepersonaliseerde tickets die niet overdraagbaar zijn, en er kan een lage vraag zijn als een artiest wordt geschrapt of als er veel aanbod is. Een voorbeeld hiervan is Milkshake Festival 2025. Aanvankelijk kochten veel mensen een kaartje om Azealia Banks te zien optreden, maar haar optreden werd later geannuleerd. Dit leidde ertoe dat sommige bezoekers hun tickets niet meer wilden gebruiken. De doorverkoop via TicketSwap was echter nog niet open, waardoor mensen hun tickets niet direct konden doorverkopen.
"De event-organisator kan zelf beslissen vanaf welk moment zij doorverkoop toestaan," zegt Margriet de Kroon van TicketSwap. "Dit is dus geen technisch probleem, maar een keuze vanuit de eventorganisator." Dit voorbeeld laat zien hoe lastig het kan zijn als je om persoonlijke redenen, zoals de annulering van een favoriete artiest, je ticket niet meer wilt gebruiken. Maar het probleem speelt breder: ook als je ziek wordt of andere verplichtingen hebt, kan het ingewikkeld zijn om je ticket door te verkopen of terug te geven. Het benadrukt het belang van duidelijke regels en flexibiliteit rondom ticketverkoop en doorverkoop.
Wat als overmacht een rol speelt?
Daarnaast kunnen overmachtsituaties, zoals de coronapandemie, invloed hebben op je rechten. Tijdens de pandemie zijn er uitzonderingen gemaakt, zoals vouchers in plaats van geld terug. Dit is nu minder relevant, maar ook vandaag de dag kunnen overmachtsituaties nog steeds impact hebben op evenementen. Denk bijvoorbeeld aan extreme weersomstandigheden die festivals of openluchtconcerten dwingen om te annuleren of te verplaatsen.
Stakingen in het openbaar vervoer kunnen bezoekers belemmeren om het evenement te bereiken, wat ook tot problemen kan leiden. In dergelijke gevallen is het niet altijd duidelijk of je recht hebt op restitutie of compensatie. Dit benadrukt nogmaals het belang van transparantie en heldere regels omtrent ticketverkoop in situaties van overmacht
Wees alert op kleine lettertjes
Het klopt dat er geen wettelijk recht is op restitutie of ruiling, tenzij de organisator het aanbiedt. Maar als het evenement niet doorgaat of wordt verplaatst, heb je als consument wel rechten. Als je een ticket niet meer wilt of kunt gebruiken, is het slim om de algemene voorwaarden te checken en te kijken naar doorverkoop opties.
Daarnaast kunnen door verkoopplatforms of contact met de organisator mogelijkheden bieden. Uiteindelijk blijft het belangrijk om goed op de voorwaarden te letten bij de aanschaf van een ticket, zodat je weet wat je rechten en opties zijn in onverwachte situaties.
