Draag je corrigerend ondergoed? Het kan de werking van je darmen hinderen

Corrigerend ondergoed.jpg

Je wordt ermee overspoeld op sociale media: reclames voor corrigerend ondergoed. De hoge, strakke onderbroeken zouden je meer zelfvertrouwen geven in strakke broeken of jurkjes. Maar is het eigenlijk wel gezond om jezelf in zo’n corrigerende slip te hijsen?  

Strakke kleding kan je organen indrukken

Het klinkt zo ideaal: ondergoed waarmee je je buikje net wat beter kunt verbergen. Toch zetten wij hier onze vraagtekens bij. Want is het wel goed voor de organen in je buik om heel de dag fijngedrukt te worden in zo’n strakke onderbroek? Om dit uit te zoeken belden we de Maag Lever Darm Stichting. 

Zij vertellen: “We weten dat te strak zittende kleding, en dus ook corrigerende kleding, de organen kan indrukken en zo de werking van bijvoorbeeld de darmen kan hinderen.” 

Opgeblazen gevoel en maagzuur

“Dit kan klachten veroorzaken, zoals een opgeblazen gevoel, constipatie, maar ook reflux”, vervolgt de woordvoerder van de Maag Lever Darm Stichting. Reflux wordt ook wel brandend maagzuur genoemd en kan in dit geval ontstaan doordat het maagzuur je slokdarm in wordt gedrukt door het te strakke ondergoed. 

“Om deze redenen kan de Maag Lever Darm Stichting geen voorstander zijn van knellende en corrigerende kleding”, aldus de woordvoerder. “Liever geven we gezond leefstijladvies om de kleding minder te laten knellen.” 

Is corrigerend ondergoed onveilig?

Dit betekent niet dat je corrigerend ondergoed volledig moet vermijden, maar maak er geen gewoonte van. Dagelijks urenlang zulke strakke onderbroeken dragen is geen goed idee. Maar niet iedereen die het draagt, krijgt last van deze problemen. 

Heb jij wel last van brandend maagzuur of een opgeblazen gevoel? Laat de strakke onderbroeken dan voorlopig even liggen. 

Kies ook altijd voor ondergoed dat goed past en niet in je huid snijdt of je in je bewegingen beperkt.