Drankje tegen Alzheimer?

De strijd tegen Alzheimer is losgebarsten. Onlangs verklaarde het kabinet miljoenen te investeren in onderzoek naar de ziekte van alzheimer. Het bedrijfsleven moet zo’n 100 miljoen euro hieraan gaan bijdragen. 

Het drankje Souvenaid bevat volgens Nutrcia belangrijke voedingsstoffen die zouden helpen bij mensen met beginnende alzheimer.

Deze medische voeding wordt voorgeschreven door artsen en kost zo’n 4 euro per dag. Het drankje wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Het drankje is geen geneesmiddel of voedingsmiddel, maar valt er tussenin en is zogenaamde ‘medische voeding’. 

Medische voeding wordt niet gecontroleerd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen maar door de Voedsel en Warenautoriteit. Die kijkt niet naar de werking, maar alleen of het etiket medische claims bevat. 

Volgens de onderzoeken achter Souvenaid, de zogenaamde Souvenir studies, laat Souvenaid een verbetering op de geheugenfunctie zien. Onderzoeker prof Ph. Scheltens en zijn team hebben onderzoek gedaan naar Souvenaid. Volgens Nutricia laat Souvenaid een positief effect op het geheugen zien na het gebruik van Souvenaid. Lees de onderzoeken hier:Efficacy of a medical food in mild Alzheimer’s disease: A randomized, controlled trialEfficacy of Souvenaid in Mild Alzheimer’s Disease: Results from a Randomized, controlled trial

Volgens prof. Martijn Katan is medische voeding voor bepaalde groepen heel nuttig: ‘Medische voeding begon heel goed. Mensen met kanker eten bijvoorbeeld te weinig en daarvoor kun je yoghurt nemen met essentiële voedingsstoffen. Producten neigen na uitbreiding naar de suggestie dat het ziekte kan voorkomen of genezen. Deze suggestie moet heel voorzichtig zijn, want anders worden ze gepakt dat ze een geneesmiddel zijn.’

De vraag is hoeveel invloed Nutricia heeft gehad op het onderzoek. Niet alleen is de studie betaald door de fabrikant; de onderzoekers zijn zelf ook nog eens grotendeels in dienst van Nutricia.

De NVWA heeft inmiddels laten weten dat de kwestie hun aandacht heeft. Lea Bouwmeester (PvdA) heeft daarnaast aangegeven kamervragen te gaan stellen naar aanleiding van onze uitzending.

Forumreacties

23
  • Door Radar

Nutricia heeft een zuiveldrankje op de markt gebracht dat, volgens onderzoek van het VU Alzheimercentrum, de geheugenfuncties van patiënten met beginnende Alzheimer zou verbeteren. Wat zit er precies in dit drankje en hoe zijn deze onderzoeksresultaten tot stand gekomen? Maandag 8 april in Radar, om 20.30 uur bij de TROS op Nederland 1

  • Door nevermind

Dit is gewoon kwakzalverij. Hier worden mensen weer op het verkeerde been gezet. Er is al medicatie op de markt, om Alzheimer te bestrijden, maar niet een dieet drankje van Nutricia. 😁 Alzheimer medicatie In Nederland zijn drie middelen verkrijgbaar die de symptomen van alzheimer tijdelijk kunnen verminderen: Rivastigmine (Exelon), Galantamine (Reminyl) en Memantine (Ebixa). Galantamine (Reminyl) is sinds 2003 in Nederland is geregistreerd door het college ter beoordeling van geneesmiddelen. Rivastigmine en Galantamine zijn twee zogeheten acetylcholine esterase-remmers, en mogen alleen door de specialist worden voorgeschreven. Het nadeel van deze medicijnen is dat bij sommige patiënten bijwerkingen als misselijkheid, diarree en vermoeidheid optreden. Memantine (Ebixa) kan ervoor zorgen dat een teveel aan glatumaat in de hersenen van de alzheimerpatiënt vermindert, zodat de signaaloverdracht tussen de hersencellen verbetert. Eventuele bijwerkingen van Memantine zijn: duizeligheid, obstipatie, psychische overgevoeligheid, hoofdpijn en slaperigheid. PS Er is GEEN middel op de markt om het geheugen te verbeteren.

  • Door rozemarijntje

Ja hoor tuurlijk!! Hoop niet dat mensen erin trappen! Knap wetenschap weet nog niet eens hoe en wat... Nou als ik ooit hoor u heeft allzheimer,spring ik vd hoogste brug...wil niet meemaken wat ik gezien heb van heeeeeel dichtbij...kan geen drankje tegenop ja een drankje ......dat wat anders doet!!!