background branding

Dreigend tekort aan bloed in ziekenhuizen

23072021 bloed.jpg

Er dreigt een tekort aan bloed in ziekenhuizen. Volgens bloedbank Sanquin is er meer bloed nodig dan de afgelopen maanden, omdat ziekenhuizen extra operaties uitvoeren. Bloeddonoren zijn opgeroepen om extra bloed af te staan, meldt het AD.

Bloedbank Sanquin roept de donoren die een oproep hebben gekregen om bloed of plasma te geven op om daaraan ook echt gehoor te geven. De donaties zakken momenteel wat in door vakantie en coronaklachten. Dat zegt een woordvoerster van Sanquin na een bericht in het AD. De bloedvoorraad is aan het slinken, mede doordat de ziekenhuizen bezig zijn operaties in te halen die eerder door corona niet konden worden uitgevoerd. Ook is er minder bloed omdat de bloedbank in Maastricht vorige week even dicht moest vanwege het hoge water. 'Daardoor moeten we alle zeilen bijzetten om de gewenste hoeveelheid bloed in te zamelen', stelt een woordvoerder van Sanquin.

Lage opkomst

Ook moeten mensen die niet kunnen komen dat aan de bloedbank laten weten, zodat die een andere donor kan oproepen. 'Het aantal bestellingen is nu continu vrij hoog en de opkomst laag. Vorige week gaven we bijvoorbeeld op één dag 850 keer bloed uit, terwijl er die dag 700 keer werd gegeven.' Zo kan de voorraad dus niet op het benodigde peil worden gehouden.

Nieuwe donoren

De oproep is geen wervingsactie voor nieuwe donoren, benadrukt de zegsvrouw, al zijn die natuurlijk altijd welkom. Sanquin heeft zeker 15.000 donaties per week nodig.

Bron: ANP