background branding

Duitse minister komt met alternatief tolplan

De Duitse minister Wolfgang Schäuble van Financiën werkt aan een alternatief plan voor tolheffing op de Duitse wegen. De minister wil dat niet alleen buitenlanders tol betalen voor het gebruik van wegen, maar ook de Duitsers zelf. Dat schrijft het tijdschrift Der Spiegel zaterdag.

Schäuble (CDU) wil een alternatief maken op het controversiële plan van minister Alexander Dobrindt (CSU) van Verkeer. Dobrindt wil tol heffen op alle Duitse wegen, maar Duitse autogebruikers tegemoetkomen in de motorrijtuigenbelasting. Dat heeft niet alleen tot ophef in Nederland geleid, maar ook in Duitse deelstaten langs de Nederlandse grens.

Schäuble wil dat bedrijven meer investeren in de aanleg en het onderhoud van Duitse wegen. Dat zou de staat miljarden opleveren. Alleen investeerders zouden dan te zijner tijd in de tolheffingen tegemoet worden gekomen. Het tolplan van Dobrindt zou dan overbodig zijn.

De plannen van Schäuble passen niet in het coalitieverdrag van de huidige Duitse regering en kunnen pas worden uitgevoerd na de regeringstermijn van 4 jaar.

Bron: ANP