Een brandveilige huurwoning: ligt de verantwoordelijkheid bij jou, of je verhuurder?

brandveiligheid.jpg

Veel mensen vragen zich af wie er verantwoordelijk is voor de brandveiligheid van een huurwoning. Ben jij dat, of de verhuurder? En hoe dekken verschillende verzekeringen eventuele brandschade? Radar zoekt dit uit.

Verantwoordelijkheid bij huurder of verhuurder?

Iedereen wil in een veilige woning wonen. Zo wil je de kans op brand zo klein mogelijk houden. Wie moet er in een huurhuis zorgen voor brandveiligheid? Ligt de verantwoordelijkheid bij de verhuurder of de huurder?

‘’De verantwoordelijkheid van een brandveilige woning ligt bij de verhuurder. Deze persoon moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat er rookmelders in de woning zijn’’, zegt een medewerker van de woonbond, de belangenorganisatie voor huurders. 

‘’Als de verhuurder dat niet doet, is er sprake van een gebrek aan de woning. De verhuurder zelf kan dan op een vriendelijke manier in gesprek gaan met de verhuurder. Als ze er niet uit kunnen komen, kan de huurder naar de huurcommissie en uiteindelijk naar de rechter stappen’’, vertelt hij verder.

Opstalverzekering helpt

De verhuurder is dus verantwoordelijk voor de brandveiligheid van de woning. Niet alleen door je woning uit te rusten met brandmelders, maar ook door je huis goed te verzekeren.  Bijvoorbeeld met een opstalverzekering.

 “Meestal hebben verhuurders een verzekering tegen onder andere brand via een opstalverzekering”, aldus Elias van Hees, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.  “Dan ben je verzekerd voor schade aan het gebouw. Denk dan aan brand, waterschade, inbraak en stormschade. Wat er precies gedekt wordt, verschilt per verzekeraar’’, zegt Van Hees. 

Verzekering voor huurders

 Ook als huurder kun je je verzekeren tegen schade.

‘’Een huurder doet er verstandig aan om een inboedelverzekering af te sluiten. Schade aan eigendommen in je huis zijn dan verzekerd tegen brand, maar ook bijvoorbeeld diefstal en lekkage. Dit is afhankelijk van welke verzekering je afsluit. Bij de aankoop van een woning wordt door de geldverstrekker de opstalverzekering meestal verplicht’’, gaat Van Hees verder.

Volgens de woordvoerder is het belangrijk dat mensen weten waarvoor ze verzekerd zijn.  "Controleer altijd de polisvoorwaarden om financiële teleurstellingen achteraf te voorkomen.” 

Tips voor een brandveilige woning

Naast goed verzekeren en weten waar de verantwoordelijkheid ligt, kun je als huurder actie ondernemen en jouw woning veiliger maken tegen brand. Met onderstaande tips kun je er zelf voor zorgen dat jouw woning een stuk brandveiliger wordt. 

Brandblussers

Wettelijk ben je niet verplicht om brandblussers te hebben in je woning (In alle publiekelijk toegankelijke gebouwen is dat wel zo). De brandweer raadt aan om een kleine blusser in je woning te hebben.

Cv-ketel laten controleren

Minimaal om de twee jaar moet je cv-ketel gecontroleerd worden. Als een cv-ketel niet goed werkt, vindt er een onvolledige verbranding met koolmonoxide plaats. Koolmonoxide is brandbaar en het is levensgevaarlijk om het in te ademen. 

Reinig je afzuigkap regelmatig

Kookdampen die door de afvoer gaan, bevatten kleine vetdelen die de brand kunnen versnellen. Ook het vet in de afzuigkap kan vuur bevatten. Het regelmatig vervangen en reinigen van de filter van je afzuigkap is dus noodzakelijk.

Laat je elektrische installatie controlere

Een elektrische storing en slechte bedrading zijn de oorzaak van de helft van de branden. Het is dus daarom gunstig als je je installatie door een professionele elektricien laat checken. Een elektricien kan bijvoorbeeld zien als snoeren in slechte conditie zijn of als ze niet op de juiste manier weggewerkt zijn.

De droogtrommel regelmatig schoonmaken

Als een droogtrommel zijn warmte niet goed kwijt kan, omdat de filters bijvoorbeeld verstopt zitten of de afvoerslang niet goed werkt, kan er brand ontstaan. Zorg ervoor dat je de droogtrommel regelmatig schoonmaakt om schade te voorkomen.