EenVandaag: GFT-compost vervuild met zware metalen, PFAS en pesticiden

ANP-364357716.jpg

Compost gemaakt van afval uit onze groenbak, is vervuild. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat er PFAS-deeltjes, resten van bestrijdingsmiddelen en zware metalen in zitten. De steekproef is gedaan naar compost dat op de Landelijke Compostdag is uitgedeeld aan inwoners. Toxicologen en milieudeskundigen waarschuwen bij EenVandaag voor de mogelijke risico’s voor de volksgezondheid en milieu.

In totaal zijn veertien verschillende soorten bestrijdingsmiddelen, zestien soorten PFAS-achtige stoffen en ook acht zware metalen gevonden in de compost. In ėėn geval wordt de wettelijke hoeveelheid lood overschreden. Voor de andere stoffen zijn geen officiële normen.

'Niet gebruiken en terugbrengen'

In de meeste gevallen gaat het om kleine hoeveelheden giftige stoffen. Maar omdat compost elk jaar wordt gebruikt zeggen verschillende toxicologen en milieudeskundigen dat het toch onwenselijk is dat de stoffen zo in grotere hoeveelheden op de bodem terechtkomen. De compost moet schoner, volgens toxicoloog Paul Scheepers van het Radboud UMC. 'Wat mij opvalt is dat er stoffen worden aangetroffen, die ik probleemstoffen vind.' Hij vindt dat de gebruiker beter geïnformeerd moet worden over wat er in de compost zit. 'Ik zou het niet gebruiken en terugbrengen naar de afvalverwerker.'

Meer over de steekproef van EenVandaag lees je hier. Tevens een reactie van de afvalverwerker; volgens hem zijn 'er is absoluut geen sprake van excessen'.