'Eerste grassoorten gaan bloeien, kans op hooikoorts neem toe'

07052021hooikoorts.jpg

Vanaf het weekend wordt het warmer met af en toe een bui, en dat betekent dat de eerste grassoorten gaan bloeien. Daarmee stijgt de kans op hooikoortsklachten, melden Wageningen University, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Elkerliek Ziekenhuis en Weeronline. Ruim 2 miljoen Nederlanders krijgen allergische klachten van graspollen (stuifmeel).

De graspollenperiode begint deze keer later dan anders door de aanhoudende kou. Volgens Wageningen University ontwikkelt de natuur zich dit jaar ruim drie weken langzamer dan in het zeer vroege 2020. Door de koude voorgeschiedenis vindt de piekperiode van het graspollenseizoen, waarin mensen de meeste overlast ondervinden, waarschijnlijk pas plaats vanaf midden juni tot en met begin juli.

'Lange periode van overlast voor mensen die gevoelig zijn voor berkenpollen'

Bloeiende berken veroorzaken ook nog altijd veel klachten. Door de zeer koude aprilmaand verloopt het berkenpollenseizoen dit jaar langzaam. Al begin april, met Pasen, begonnen de berken te bloeien. Door de lage temperaturen houdt de bloei lang aan en is er dan ook sprake van een lange periode van overlast voor mensen die gevoelig zijn voor berkenpollen. Tot ver in mei kunnen laatbloeiende berken nog klachten veroorzaken.

Graspollenseizoen in juni

Wageningen University voorspelt dat de piekperiode van het graspollenseizoen, wanneer de meeste mensen hooikoortsklachten hebben, dit jaar vanaf midden juni tot en met begin juli plaatsvindt. Maar hoe snel het gras vanaf nu precies zal gaan bloeien, is afhankelijk van de temperaturen komende weken. Bij aanhoudende warmte kan de piekperiode ook al eerder in juni zijn.

Wat kun je doen?

Wie last heeft van hooikoortsklachten wordt aangeraden preventief medicatie te gebruiken, maar er zijn ook andere trucjes die de klachten kunnen verminderen. Wageningen University raadt mensen aan voor het slapengaan een douche te nemen, om pollen uit het haar te wassen.

Ook het regelmatig wassen van kleding kan helpen, evenals het dichthouden van ramen en deuren en het dragen van een zonnebril om stuifmeel uit de ogen te houden. Ook kan een mondkapje – wegens de coronapandemie in veel binnenruimtes verplicht – helpen. De universiteit raadt mensen aan hem buiten te dragen op zonnige dagen.

Bron: ANP