Elektrisch rijden populairder bij particulieren: kwart van nieuwe auto’s rijdt op stroom

ANP-446997059.jpg

Het aantal elektrische auto's in Nederland stijgt snel. Ruim een kwart van de nieuwe auto's die particulieren afgelopen jaar kochten, reed volledig op stroom. Een jaar eerder was dat nog 11 procent, meldt branchevereniging RAI Vereniging.

Dat komt mede doordat het aanbod elektrische middenklassers is gegroeid, meldt de vereniging. Verder helpen de overheidssubsidies en private leaseaanbiedingen automobilisten om over te stappen naar duurzamer rijden.

Populair bij particulieren

Bij particulieren nam de populariteit verreweg het snelst toe, tot een aandeel van 26 procent onder de nieuwe auto's van afgelopen jaar. In de totale verkoop, met ook onder meer zakelijke- en verhuurauto's meegerekend, was 23 procent van de nieuwe auto's volledig elektrisch.

Minder auto's met benzinemotoren verkocht

Hybriderijden groeide iets verder tot 36 procent, terwijl auto's met benzinemotoren een volgende krimp lieten zien. Afgelopen jaar reed een kleine 39 procent van de nieuwe auto's op de brandstof, een jaar eerder was dat 46 procent. Er rijden nu ruim 340.000 volledig elektrische auto's rond in Nederland.

In Noorwegen waren vorig jaar bijna vier op de vijf verkochte auto's al volledig elektrisch, werd begin deze maand bekend.

Bron: ANP