Energiecontracten met wisselende uurtarieven worden steeds populairder

Wisselend uurtarief.jpg

Om de hoge energierekening te doen dalen, stappen tienduizenden Nederlanders over naar energiecontracten met wisselende uurtarieven. In het AD stelt de Consumentenbond dat dit voordelig kan uitpakken, maar je moet dan als consument ‘bovenop je verbruik zitten.’ 

Bij een dynamisch contract krijg je een dag van te voren te zien hoeveel elektriciteit op een bepaald tijdstip gaat kosten. Als er bijvoorbeeld veel groene energie is door wind of zon, dan zijn de prijzen laag. Klanten kunnen op de app de uurtarieven bekijken en daarop hun verbruik aanpassen. 

Besparen met goedkoop laden

ANWB begon anderhalf jaar geleden met dynamische contracten om de overgang naar elektrisch rijden makkelijker te maken. Je bespaart veel geld en ontlast het energienet door op slimme tijden te laden met duurzame stroom. Perry Lievaart van ANWB Energie laat weten dat je wel 1000 euro per jaar bespaart wanneer je laadt op de goedkope uren. 

Goedkoper uit met dynamisch contract

Het bedrijf heeft afgelopen zomer tienduizenden klanten erbij hebben gekregen. ‘Nu melden zich wekelijks duizenden mensen’, zegt Lievaart. De nieuwe klanten zijn naast elektrische rijders ook mensen die hun energierekening naar beneden willen krijgen. ‘Met een dynamisch tarief geef je mensen een prikkel om het gebruik te verplaatsen naar de goedkope uren. Maar zelfs als je je gedrag niet aanpast bespaar je nog gemiddeld 160 euro per jaar.’ Tussen januari en september waren mensen met een dynamisch contract ruim driehonderd euro goedkoper uit, volgens energiebedrijf Zonneplan. 

Slimme meter vereist

Energiebedrijven kopen energie in voor korte en lange termijn. Op de prijs wordt een risico-opslag gezet en deze is bij dynamische contracten veel kleiner. Energie wordt ingekocht per uur en per dag. ANWB vertelt dat de dynamische prijs 85 procent van de tijd lager is dan de gemiddelde vaste prijs van energiebedrijven. Wil je overstappen naar een contract met wisselende uurtarieven, dan moet je een slimme meter hebben. 

De nieuwe energiewet

Momenteel zijn er tien kleine aanbieders van dynamische tarieven. In de nieuwe energiewet wordt vastgelegd dat ook grote energieleveranciers klanten dynamische contracten moeten aanbieden. 

Risico dynamisch contract

Een wisselend uurtarief kan volgens de Joyce Donat van de Consumentenbond voordelig uitpakken als je als consument bovenop je verbruik zit en de stroom gebruikt wanneer het weinig kost. Ook hangen er risico’s aan dynamische prijzen. Het dagtarief kan namelijk altijd hoger zijn dan de contracttarieven. 

Besparen op gasprijs

Volgens de aanbieders is ook een dynamisch contract voordelig wanneer je wil besparen op gas. Bij de ANWB lag de gasprijs inclusief belasting afgelopen dagen onder de twee euro per kubieke meter. Bij de grote aanbieders is de prijs gemiddeld 2,55 euro. 

Energieleverancier Zonneplan denkt dat het prijsplafond zal leiden tot meer overstappers, aangezien de prijs voor het basisverbruik een bovengrens krijgt. Met een dynamisch contract wordt er gebruik gemaakt van de lage prijzen, zonder risico te lopen op hogere prijzen. 

Overleef de energierekening

Door de alsmaar stijgende energiekosten worden huishoudens geconfronteerd met een hoge energierekening. Voor veel mensen, en dat blijft niet beperkt tot de laagste inkomens, is dit reden tot grote zorg. Radar maakte een serie vol tips die daadwerkelijk kunnen helpen met energie-besparen. De serie genaamd 'Overleef de energierekening', is gratis te zien via NPO-Start

Bron: AD