Energie besparen? Dit zijn onze beste tips van 2023

Energie Besparen Radar

In 2023 ging het bij Radar zowel online als op tv vaak over energie besparen. Wil jij weten hoe je de energierekening écht naar beneden brengt? Dit zijn onze beste energiebespaartips van 2023. 

Zet de verwarming lager

Als je energie en dus geld wilt besparen, dan begint het allemaal bij het lager zetten van je verwarming.  Meer dan de helft van je energierekening bestaat uit verwarmingskosten.  Naast geld, bespaart de verwarming lager zetten je natuurlijk ook energie. Je verwarming standaard één graad lager zetten dan je gewend bent, scheelt je zo'n 7 procent verbruik per jaar. 

Houd warmte langer vast

Wil je je verwarming liever niet lager zetten, omdat het dan meteen wel erg koud is binnen? Je kunt er ook voor kiezen om je huis beter te isoleren. Dat kan natuurlijk met grote maatregelen, maar je kunt bijvoorbeeld ook aan de slag gaan met radiatorfolie, als je radiotoren hebt in huis. Dit soort folie plak je achter je verwarming, waardoor de warmte langer wordt vastgehouden. Daardoor hoef je minder te stoken.  

Vergeet huishoudelijke apparaten niet

Je kunt ook energie besparen door slimmer om te gaan met je huishoudelijke apparaten. Zet je wasmachine of vaatwasser bijvoorbeeld alleen aan als ze echt vol zijn.Let ook op het programma dat je gebruikt. Was bijvoorbeeld zo veel mogelijk op 40 graden. 

Kijk ook naar het algemene energieverbuik van grote apparatuur. Oude huishoudelijke apparaten (vaak gemaakt vòòr 2000), met name koelkasten, vriezers en wasmachines, gebruiken veel energie. Controleer daarom de energielabels. Een apparaat is pas duurzaam als het minimaal energielabel A heeft. Je kunt oude apparaten het best vervangen.

Ook verstandig: vervang je oude halogeenlampen bijvoorbeeld door zuinigere led-verlichting. Deze lampen gaan ook zo’n 30 keer langer mee.

W


Meer bespaartips?

Bovenstaande tips  is slechts een opsomming. Behoefte aan meer tips? We hebben er nog veel meer.