Energierekening: ook transportkosten stijgen

energierekening-transportkosten-30112020.jpg

Niet alleen de energiebelastingen stijgen in 2021, maar ook de transportkosten van energie. Wat betekent dat voor de eindfactuur van een gemiddeld huishouden?

Wat de gewijzigde belastingtarieven betreft, zou een gemiddeld huishouden het verschil amper mogen merken, doordat tegelijk de heffingskorting toeneemt. De stijging van de tarieven voor het transport van elektriciteit en gas zullen op de eindafrekening wel zichtbaar zijn: een gemiddeld huishouden zal over het hele jaar 17 euro (exclusief btw) meer betalen. 

Grote tariefstijging in 2023 voorkomen

De verhoging komt omdat regionale netbeheerders meer moeten betalen aan de landelijke netbeheerder TenneT, aldus de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De regionale netbeheerders rekenen de tariefverhoging door bij de eindgebruikers. Op deze manier voorkomen ze een grote tariefstijging in 2023.

De ACM reguleert de netbeheerders die een monopolie hebben op het transport van energie. De transport- en aansluittarieven maken gemiddeld 20 procent deel uit van de totale energierekening van de consument.

Bron: ANP