Energieverkopers stappen in thuisbatterijen: Agressief en met torenhoge boetes

Klachten stromen binnen over telefonische verkopers van thuisbatterijen die op zeer agressieve wijze dit product aan de man brengen voor een prijs tot wel 27.000 euro. Wil je binnen 14 dagen toch van de koop afzien, dan krijg je een boete van duizenden euro's. Cowboys hebben de energiemarkt nog steeds niet verlaten, sterker nog: Radar ontdekt dat ze de poppetjes achter de bedrijven al langer kent.
Het klinkt als dé oplossing voor zonnepaneelbezitters: een thuisbatterij waarmee je niet alleen je eigen opgewekte stroom op kan slaan, maar ook nog eens kan handelen op de energiemarkt. Met het afschaffen van de salderingsregeling in het vooruitzicht klinkt het aantrekkelijk. En dat is precies waar deze telefoonridders namens thuisbatterijbedrijven Solaar, Batterijnet en Zonnepaneelmeester op inspelen. In december besteedde Radar al uitgebreid aandacht aan eerstgenoemde. Kort daarna kwamen de meldingen over Batterijnet en Zonnepaneelmeester binnen. Sindsdien is het bij Radar dweilen met de kraan open als het om klachten over de drie bedrijven gaat. Ook bij de grootste rechtsbijstandverzekeraars is het bal: ARAG heeft meer dan 100 dossiers in portefeuille, DAS 90 en Stichting Achmea Rechtsbijstand 60. En die aantallen lopen dagelijks op.
CALLCENTER NETWERK NOG SPRINGLEVEND
Wat al snel duidelijk wordt: Achter de drie batterijbedrijven zitten eigenaren die Radar direct kan herleiden naar het netwerk van callcenter Global Marketing Bridge (GMB), waar Radar in 2021 uitzendingen over maakte vanwege agressieve verkooppraktijken. De Autoriteit Consument en Markt beboete deze club jaren later vanwege misleiding bij de telefonische verkoop van energiecontracten De mannen achter GMB, Ouail Naamar en Tarik Azaaj, hadden zich toen al ruimschoots in energiemaatschappij HEM gestort. En ook HEM werd beboet voor misleidende telefonische werving.
BATTLE OM DE KLANTEN
Voor de verkoop van de batterijen wordt gebeld onder namen als 'U spreekt met Duurzaam Nederland', of namen als Milieubewust, Smart Power Hub en het Nederlands Verduurzamingscollectief. Opvallend is dat in het eerste contact ook de energieleverancier van de potentiële klant wordt genoemd, wat voorkennis veronderstelt: 'Ze wisten ook precies hoeveel zonnepanelen ik had', vertelt een gedupeerde. Die voorkennis komt niet uit de lucht vallen. Radar vroeg alle gedupeerden van het thuisbatterij-drama of ze ooit via telefonische verkoop een energiecontract hadden afgesloten. Die vraag werd en masse met 'ja' beantwoord. Dat de gegevens, de zogeheten warme data, van honderdduizenden Nederlanders in systemen rouleren wordt al jaren vermoed, maar dat ze voor andere doeleinden dan energiecontracten werden ingezet lijkt hiermee steeds meer duidelijk. Dat er om de klanten wordt gestreden blijkt uit een recente Instagram-post van salesplatform Logic Sales (onder meer bellend onder de naam Nederlands Verduurzamingscollectief): waarin de zogenoemde Ramadan Battle wordt aangekondigd. De winnaar van vorig jaar kreeg een Rolex van 20.000 euro. Dit jaar is er 150.000 euro aan prijzengeld te verdelen onder de bellers met de meeste verkopen.
ONDER EEN HOEDJE
Solaar, Batterijenet en Zonnepaneel Meester hebben nagenoeg dezelfde websites, offertes, telefoonnummers en namen van medewerkers. En ze doen ook nagenoeg hetzelfde: mensen worden ongevraagd gebeld, overrompeld met een aanbod voor een thuisbatterij, ze moeten 250 euro borg betalen voor een bezoekje aan huis voor een gesprek en bij dit online proces zitten ze vast aan een getekende offerte. Binnen 14 dagen annuleren kan niet, Zonnepaneelmeester beroept zich op een maatwerk-artikel uit het wetboek. Juristen die Radar benaderde weerleggen dat er sprake is van maatwerk en dat er daarmee een wettelijke bedenktijd van 14 dagen is. Batterijnet, op haar beurt, noemt het een offerte op maat. Het vervelende is als iemand aangeeft de batterij niet langer te willen. Dan worden de verkopers dwingend, agressief en worden ze ontelbare keren door verschillende nummers gebeld met de boodschap dat ze de boete moeten betalen, anders wordt de deurwaarder ingeschakeld. En als mensen dat willen voorkomen kunnen ze een kleinere batterij voor een lagere prijs kopen, op voorwaarde dat de klant gelijk beslist. Sommige gedupeerden die zich bij Radar melden hebben onder druk voor die optie gekozen. Met grote spijt tot gevolg, want ook voor die batterij worden duizenden euro's teveel betaald. 'Ik schaam me enorm, maar ik sliep er niet van, zo'n stress gaf het. Door die kleinere batterij te nemen hoopte ik dat ze me met rust zouden laten'.
PRIJZEN DOOR HET DAK
Dat de prijzen die Solaar rekent niet marktconform zijn toonde Radar in december al aan. Ook Batterijnet en Zonnepaneelmeester pakken gigantische marges van vele duizenden euro's. Even Googelen leert dat je een fractie betaalt door zelf op zoek te gaan, maar dan is het kwaad voor de gedupeerden al geschied. 'Ik heb direct gevraagd of het aanbod dat ik tekende vrijblijvend was en dat werd keer op keer bevestigd. Toen ik een uur na tekenen belde om te annuleren kon dat niet, omdat het maatwerk zou zijn', vertelt een gedupeerde. En zij staat niet alleen. Sommigen voelen zich zo onder druk gezet dat ze voor de alternatieve optie van de kleinere batterij gaan. 'Ik wilde zo graag van die stalking afkomen, dat ik daarvoor ben gegaan. Ik wilde van deze types af zijn'. Degene die dat weigeren blijven gebeld worden en hen wordt op niet mis te verstane wijze duidelijk gemaakt dat ze als ze de boete niet betalen er een incassopartij of deurwaarder op komt.
Rechtsbijstandverzekeraar ARAG is klip en klaar: 'De kern van de zaak bij de 90 Solaar zaken is dat ik in geen enkele overeenkomst zie dat klanten goed zijn geïnformeerd. Ze zeggen nergens: 'Je hebt 14 dagen bedenktermijn'', vertelt jurist Monica Jansen. Het is dan ook zeer twijfelachtig of er daadwerkelijk een gerechtsdeurwaarder ten tonele zal verschijnen bij de mensen die de offerte hebben geannuleerd.
MINISTER KRIJGT GEEN SIGNALEN
D66-kamerlid Ilana Rooderkerk stelde in december al Kamervragen aan minister Hermans van Klimaat en Groene Groei. Ze baseerde zich op een Linkedin-bericht waarin soortgelijke klachten genoemd werden. De minister laat in de antwoorden weten verder geen signalen te hebben ontvangen.
De ACM laat desgevraagd weten over 'al dan niet lopende onderzoeken niets te kunnen zeggen'. De autoriteit heeft wel degelijk klachten ontvangen, op de website Consuwijzer staat dan ook sinds korte tijd een hulpartikel voor mensen die een thuisbatterij willen annuleren. Hier staan tips over wat je kan doen als je gebeld wordt.
Het ministerie van Economische Zaken laat weten dat er vanaf 2026 strengere regels gelden gaan gelden, waarbij je niet meer ongevraagd gebeld mag worden als je klant bent of was. De Tweede Kamer heeft goede doelen, loterijen en media hiervan uitgezonderd. Tot die tijd hebben dit soort partijen vrij spel en zien we dat nieuwe bedrijfsnamen met 'batterij' erin al in het Handelsregister geregistreerd staan.
Geen van de overige bedrijven heeft inhoudelijk gereageerd op vragen van Radar. Om die reden gingen we langs bij de bedrijven. Hoe dat afloopt is vanavond 10 maart te zien in Radar, om 20.25 op NPO 2.
De schriftelijke reacties van Zonnepaneelmeester, Solaar en Batterijnet staan hieronder