EU mag mentholsigaretten verbieden

rook0405_780.jpg

De Europese Unie mag sigaretten met menthol of een ander aroma vanaf 2020 verbieden. Ook de strengere regels voor sigarettenpakjes, waaronder afschrikwekkende afbeeldingen, kunnen juridisch door de beugel.

Dat heeft het Europees Hof van Justitie woensdag bepaald. De rechters volgen hiermee het advies dat de advocaat-generaal in december gaf over de Europese richtlijn voor tabaksproducenten uit 2014.

Bezwaar

Polen en Roemenië hadden bezwaar aangetekend tegen het toekomstige verbod op mentholsigaretten en diverse grote sigarettenfabrikanten tegen de regel dat sigarettenpakjes in de EU voor 65 procent uit gezondheidswaarschuwingen moeten bestaan.

Ontmoediging

Het hof stelt dat mentholsigaretten door hun 'aangename aroma' roken aantrekkelijker moet maken, terwijl de EU zich juist heeft verplicht tabak te ontmoedigen en verslaving tegen te gaan. Een verbod op aromatische sigaretten bevordert de volksgezondheid, aldus het hof in Luxemburg.

Regels

Verder krijgen de regels dat sigarettenpakjes ten minste twintig sigaretten moeten bevatten en allemaal dezelfde vorm moeten hebben de goedkeuring van het hof.

Het hof boog zich ook over de regelgeving rond elektronische sigaretten. De verplichting een bijsluiter mee te leveren en een maximum aan nicotine voor te schrijven zijn toegestaan, evenals een reclame- en sponsorverbod. Dit omdat is gebleken dat e-sigaretten ook gezondheidsrisico's met zich meebrengen.

Bron: ANP