Europese Commissie: coronacrisis doet niets af aan rechten van reizigers

reis-rechten-ec-19032020.jpg

De rechten van consumenten die reizen per bus, trein, boot of vliegtuig zijn tijdens de coronacrisis niet anders dan voorheen, blijkt uit een uitspraak van de Europese Commissie (EC). Dit betekent dat consumenten dezelfde rechten hebben met betrekking tot annulering van reizen en eventuele terugbetaling van kosten. Ook het recht op verzorging blijft in stand. 

Veel Nederlandse consumenten zijn gedupeerd door de gevolgen van het coronavirus. Geboekte reizen worden om de haverklap geannuleerd, waarbij veel onzekerheid is over waar je als consument recht op hebt. De uitspraak van de Commissie geeft duidelijkheid voor vlieg-, trein-, boot- en buspassagiers. De uitspraak geldt niet voor pakketreizen. 

Belangrijk welke partij de reis annuleert

De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) illustreert de uitspraak van de EC aan de hand van de wetgeving met betrekking tot vliegreizen. 

Een eerste punt is dat er een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen annuleringen op initiatief van de passagier en annuleringen op initiatief van de luchtvaartmaatschappij. Wanneer een passagier zelf een vlucht annuleert, hoeven luchtvaartmaatschappijen niets te vergoeden. Het is anders wanneer de luchtvaartmaatschappij de vlucht annuleert. 

Je hoeft voucher niet te accepteren

Als de luchtvaartmaatschappij je vlucht annuleert, heb je recht op volledige terugbetaling of een alternatieve reis. Wanneer je alleen een voucher krijgt aangeboden, doet dit volgens de EC niets af aan je recht om te kiezen voor een vergoeding. 

Passagier behoudt recht op verzorging

Wanneer je door een annulering een vlucht op een later tijdstip moet nemen, behoud je het recht op verzorging. De verzorging omvat bijvoorbeeld een maaltijd en een overnachting (in het geval dat de vlucht de volgende dag is). 

Dit recht op verzorging geldt overigens alleen als je niet hebt gekozen voor een terugbetaling van de kosten, of wanneer je de eerstvolgende reismogelijkheid niet hebt geaccepteerd. 

Bron: ANVR