Fabels over afvalscheiding: belandt al het gescheiden afval echt op dezelfde hoop?

Afvalscheiden

Afval op de juiste manier scheiden is niet alleen belangrijk voor hergebruik van grondstoffen, afval scheiden op de juiste manier levert veel op. Er zijn veel misstanden over afval scheiden. Want wat gebeurt er met jouw gescheiden afval en is het waar dat afval op één berg belandt?

Veel afval krijgt een tweede leven of kan worden hergebruikt. Om dit ook echt uit te kunnen voeren, is zuiver afval scheiden belangrijk. Te vervuild afval wordt uiteindelijk anders toch verbrand, terwijl dit bij een zorgvuldige afvalscheiding hergebruikt had kunnen worden. 

De tien meest gehoorde fabels over afval scheiden

Dit zijn de tien meest gehoorde fabels over afval scheiden volgens Milieu Centraal:

  • Groente- fruit- en tuinafval scheiden hoeft niet en is onzin. 

Dit afval wordt vaak eerst vergist om zo biogas te maken. Maar ook dit afval wordt daarna vaak nog gecomposteerd om zo de grondkwaliteit te verbeteren. 

  • Gft scheiden is niet beter voor het milieu.

Hoewel het niet duidelijk is of verbranden of composteren van gft nu beter is voor het milieu, zijn er volgens MilieuCentraal wel goede redenen om dit afval te scheiden. Zo levert het dus biogas op en compost voor de grond. Zouden we stoppen met het scheiden van dit afval? Dan komt Nederland ruimte voor afvalverwerking te kort. 

  • Gft-bakken zijn gevaarlijk voor je gezondheid.

Dit is niet waar. De schimmels die ontstaan in de bak zijn niet schadelijk voor je gezondheid wanneer je deze minimaal één keer per week leegt en verschoont.

  • Gezinnen produceren maar heel weinig afval, of gezinnen afval scheiden heeft dus weinig invloed op het milieu.
  • Afval scheiden kost meer geld dan het oplevert

Als we allemaal ons afval goed zouden scheiden, dan leveren materialen als papier, glas, metaal en textiel veel geld op. De opbrengsten drukken de kosten van het ophalen en verwerken van afval en dat merk jij dus in je portemonnee.

  • Gescheiden inzamelen is slechter voor het milieu dan in een keer.

Al die extra ritjes om apart verschillende soorten gescheiden afval op te halen, zorgt voor minder uitstoot dan wanneer al het afval in één keer zou worden opgehaald en zou worden verbrand. Je verliest bij verbranding namelijk een grote hoeveelheid grondstoffen.  

  • Waarom kan het afval niet allemaal achteraf worden gescheiden?

Niet alle soorten afval zijn geschikt om achteraf te scheiden. Zo is vervuild papier en textiel niet meer bruikbaar. Voor ijzer is dit wel mogelijk, dit kan met magneten uit die grote afvalberg worden gevist. Voor aluminum is dit weer lastiger. 

  • Blikjes kunnen gewoon bij het restafval, deze worden er toch wel uitgevist

Aluminium blikjes zijn niet magnetisch en kunnen dus niet worden opgespoord met een magneet. Omdat je vaak niet weet van welk materiaal je blikje of schaaltje is wordt het aangeraden om alle blikjes apart in te leveren. Je ontvangt dan ook nog eens statiegeld!

  • De gemeente verdient geld aan mijn afvalscheiding

De gemeente mag niet verdienen aan afvalstoffenheffing. Is dit wel het geval? Dan zal dit worden verrekend. 

  • Na het scheiden van het afval belandt alles toch weer op een hoop

Dit is gelukkig niet waar, afval gescheiden verwerken is goedkoper.