Flexper: geen website, wel een hoge rekening

Voor een zzp'er is het van groot belang om online goed zichtbaar en vindbaar te zijn. Er zijn bedrijven die hier handig op inspelen. Flexper is zo'n bedrijf, dat echter de verwachtingen vaak verre van waarmaakt.

Kleine zelfstandigen en zzp'ers die worden benaderd door een vertegenwoordiger van Flexper Group BV krijgen een rooskleurig beeld voorgespiegeld, maar in de praktijk valt het behoorlijk tegen. Flexper belooft onder andere een flitsende website met professionele foto's, een mobiele app en een Google AdWords campagne om bovenaan de zoekresultaten te komen.

2-jarig contract

Hiervoor moet wel direct tijdens het verkoopgesprek een contract voor twee jaar worden ondertekend voor honderden euro's per maand. De klanten in de reportage geven echter aan nooit iets gemerkt te hebben van die betere vindbaarheid. De beloofde website zien ze nergens terug en een professionele fotograaf is nooit langs geweest.

Klanten worden door het overtuigende optreden van een Flexper-vertegenwoordiger overgehaald om snel met de overeenkomst akkoord te gaan en merken pas na enige tijd dat Flexper de beloften niet nakomt. Toch blijft Flexper maandelijks facturen toezenden. Op klachten wordt nauwelijks gereageerd, laat staan een passende oplossing geboden.

Rowan Rozemond, algemeen directeur van Flexper, reageert in de studio op de klachten. Hij geeft aan de individuele gevallen te gaan bekijken. Wat betreft de vraag of gedupeerde klanten die geen vertrouwen meer hebben in de samenwerking met Flexper zonder afkoopsom van de overeenkomst af kunnen, wilde Rozemond geen toezeggingen doen. Rozemond bleef bij het standpunt dat de individuele gevallen onderzocht zullen worden en wilde geen uitspraak doen over een passende oplossing.

Oud-medewerker

Ook een oud-medewerker, die uit angst voor represailles anoniem zijn verhaal doet, bevestigt deze problemen in de reportage. Flexper lokt potentiële klanten met een folder waarop bekende bedrijfsnamen zijn afgedrukt. Bij navraag blijkt echter dat deze bedrijven niet op de hoogte zijn van het gebruik van hun logo door Flexper, en dat in de meeste gevallen ook geen sprake is van een relatie met Flexper.

De oud-medewerker doet ook een boekje open over de werkwijze van Flexper. Hij benadrukt dat potentiële klanten worden overgehaald om direct een contract voor twee jaar te ondertekenen, om ruimte voor bedenktijd zoveel mogelijk te beperken. Het beloofde succes dat ondernemers wordt voorgehouden blijft echter uit; bedrijven zijn niet beter vindbaar voor hun doelgroep met tussenkomt van Flexper, en de extra diensten zoals een mobiele app, stellen in werkelijkheid niet veel voor. Bij nader inzien lijkt de tussenkomst van Flexper echter niet meer succes op te leveren en het te betalen maandbedrag staat niet in verhouding tot wat er geleverd wordt.

Aandachtspunten voor ingebrekestelling

Een advocaat heeft op verzoek van Radar een aantal aandachtspunten opgesteld die je kunt gebruiken om Flexper per brief in gebreke te stellen als zij zich niet aan de gemaakte afspraken houden. Beekman benadrukt hierbij dat dit enkele richtlijnen zijn voor het opstellen van een brief, maar dat het voorafgaand aan het ondernemen van stappen tegen Flexper aan te raden is een advocaat of jurist te consulteren om jouw individuele casus te bespreken.

Waarop letten?

Als je zelf overweegt om een bedrijf in de arm te nemen voor het maken van jouw website zijn er een aantal punten waar je op kunt letten. Websitedeskundige Jasper Verbunt van Internetbedrijf Redkiwi geeft in de reportage zijn visie op de werkzaamheden van Flexper. In dit filmpje met extra beeldmateriaal zet Jasper nog een aantal tips voor je op een rij.

Forumreacties

1
  • Door Radar

Voor een zzp'er is het van groot belang om online goed zichtbaar en vindbaar te zijn. Er zijn bedrijven die hier handig op inspelen. Flexper is zo'n bedrijf, dat echter de verwachtingen vaak verre van waarmaakt. Lees meer: http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/13-04-2015/geen-website-wel-een-hoge-rekening/ en kijk maandag 13 april, 20:30 uur op NPO 1 Ga naar de lopende discussie over Flexper: https://forum.www.radartv.nl/viewtopic.php?f=24&t=153585