Fragment: De dubieuze wereld van grondspeculatie

In de uitzending van maandag 1 april 2024 duikt Radar in de wereld van grondspeculatie, want van de beloften van grondhandelaren blijkt vaak niks te kloppen. 

De dubieuze wereld van de grondspeculatie 

Wie wil het niet, een betaalbaar stukje grond, waar je ook nog rendement op kan maken. Maar wat als het stuk grond dat je hebt gekocht achteraf veel te duur blijkt te zijn, en ook nog eens onbruikbaar. Duizenden mensen zijn in het bezit van een stuk landbouwgrond. Bij de koop werden gouden bergen beloofd met mooie rendementen. En op korte termijn vindt een bestemmingswijziging plaats waardoor er gebouwd kan worden en  je grond nóg meer waard wordt. Zeggen ze, want in de praktijk kloppen die beloftes van grondhandelaren vaak niet. En blijven veel mensen zitten met een stuk landbouwgrond waar praktisch gezien nooit op gebouwd zal worden. Radar duikt in de wereld van de dubieuze grondhandel en laat met verborgen camera zien hoe de grondhandelaren te werk gaan. 

(in de studio noemen we een aantal notariskantoren die betrokken zijn bij speculatieve grondhandel. Dit komt naar voren uit onderzoek van RTL Nieuws.)

45.000 euro verloren

Radar sprak verschillende gedupeerden, waaronder meneer Smeets die (bijna) 45.000 euro verloor door grondspeculatie. Zijn volledige verhaal lees je hier:

Waar kun je op letten?

Hoe voorkom jij als consument dat je een waardeloos stuk grond koopt? Radar sprak een hoogleraar privaatrecht, die allerlei tips gaf. Je leest ze hier:

Reacties betrokken partijen

Radar heeft Notarishuis IJmond, Invest Vastgoed B.V., TVP vastgoed en VG Partners om een reactie gevraagd. De reacties van deze betrokken partijen lees je hier: