background branding

Fragment: Ondernemers ondervraagd door hun bank

In de Radar-uitzending van maandag 19 februari besteden we aandacht aan witwascontroles van banken. Ze ondervragen niet alleen consumenten, maar ook ondernemers over transacties die ze ongebruikelijk vinden. 

Zakelijke rekening verliezen

Banken hebben in Nederland de plicht om een rekeninghouder te ondervragen over transacties die ze ongebruikelijk vinden, om witwassen tegen te gaan. Als er geen uitleg komt, kunnen klanten hun bankrekening verliezen. 

Waar consumenten in dat geval nog een ‘basisbetaalrekening’ kunnen krijgen, geldt dat recht niet voor zakelijke rekeninghouders: zelfstandigen, mkb'ers en goede doelen. Opheffen van hun rekening betekent voor hen nog een grotere strop. 

Eenmanszaak doorgelicht

“Dan is het einde verhaal met je zaak. Je kunt niet zonder bankrekening zakendoen”’, zegt zzp’er Mike Velthuijzen in de uitzending. Zijn eenmanszaak in specialistische motorfietsen werd door de bank doorgelicht vanwege contante stortingen. 

Meerdere ondernemers ondervraagd

Mike is niet de enige ondervraagde ondernemer. Bijna 1 op de 8 via het Radar Panel ondervraagde ondernemers is weleens door de bank gecontroleerd op fraude of witwasserij. Dat gaat niet op een fijne manier, blijkt uit hun antwoorden. 

Ministerie onderzoekt recht op zakelijke rekening

Vandaar dat het ministerie van Financiën probeert de toegang tot zakelijke rekeningen te waarborgen. Hiervoor maken ze afspraken met brancheverenigingen, banken en toezichthouders.

Reacties banken en ministeries

Radar heeft het Ministerie van Financiën, het Ministerie van Justitie en Veiligheid, de Rabobank, ING en ABN Amro om een reactie gevraagd. Die reacties lees je hier:

Meer over