Gemeenten ontbinden contract met schuldhulpverlener Plangroep
Acht gemeenten hebben onlangs hun contract met schuldhulpverlener Plangroep ontbonden. Dat meldt het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico. Radar kreeg bijna tweehonderd klachten binnen na de uitzending van 17 januari 2022 over de budgetbeheerder.
Radar werkt in dit dossier samen met het platform. Zij doken in de organisatie zelf.
Ook gemeente Zoetermeer stopt met Plangroep
Eind 2021 ontving de gemeente verschillende klachten over de kwaliteit van de dienstverlening. Plangroep heeft na een gesprek een maand de tijd gekregen om de klachten op te lossen. De organisatie kon de dienstverlening echter niet op korte termijn verbeteren, waarna is besloten het contract te beëindigen. De dienstverlening aan de huidige cliënten wordt voortgezet totdat er een contract is getekend met een nieuwe partij.
Bijna tweehonderd klachten
Uit de klachtenregen blijkt dat cliënten van Plangroep juist verder in de schulden komen door de budgethulp die ze via de gemeente krijgen. Rekeningen worden niet of te laat betaald en incasso's stapelen zich op, dit tot frustratie van vele gedupeerden die Radar massaal overspoelen met klachten naar aanleiding van de eerste uitzending. 'Ik heb nu meer problemen dan toen ik met Plangroep begon', meldt een boze cliënt.
De financieel beheerder is bovendien slecht bereikbaar en reageert niet op klachten, zo schrijven de gedupeerden. Radar besteedde in de uitzending van maandag 21 februari wederom aandacht aan de problematiek:
Oud-medewerkers klagen over werkwijze
Ook oud-medewerkers klagen over de werkwijze van Plangroep, zo blijkt uit onderzoek van Investico. 'Het bedrijf is met name gericht op kwantiteit en niet zozeer op kwaliteit.' Hierdoor hebben medewerkers erg veel dossiers en heerst er een enorme werkdruk, zegt onderzoeksjournalist Michelle Salomons. Je kunt hier meer lezen over het onderzoek van het Investico.
Gemeenten moeten toezicht houden
'De problemen bij Plangroep hebben onder meer te maken met het uitbesteden van schuldhulpverlening door gemeenten. Die huren een bedrijf als Plangroep in en dat betekent in veel gevallen dat ze veel minder goed zicht hebben op de problemen van de burgers', aldus Investico.
Budgetbeheer en schuldhulpverlening
De klachten die binnenkomen gaan over budgetbeheer en schuldhulpverlening. Bij budgetbeheer komen vaak al je inkomsten bij Plangroep binnen en krijg jij zelf leefgeld. Plangroep moet dan zorgen dat alle rekeningen betaald worden met het geld wat ze van jou inhouden. Budgetbeheer wordt vaak preventief ingeschakeld, om schulden te voorkomen.
Schuldhulpverlening gaat een stapje verder: dan bemiddelt de ingehuurde partij (in dit geval Plangroep) met de schuldeisers over de schulden - een zogeheten minnelijk traject - en krijgt de cliënt leefgeld, net als bij budgetbeheer.