'Gepersonaliseerde online-advertenties moeten verboden worden'

20112021 online ads.jpg

Gepersonaliseerde online-advertenties moeten verboden worden, vinden de privacytoezichthouders van Nederland en de andere EU-landen. Ook als gebruikers toestemming geven voor bijvoorbeeld het gebruik van volgcookies. Ze dringen aan op het aanscherpen van nieuwe regelgeving voor internetbedrijven die op stapel staat.

Mensen online volgen zonder hun toestemming mag al niet, maar dat is de Autoriteit Persoonsgegevens en haar collega-waakhonden niet genoeg.

Goudgeld verdienen aan spioneren

Bedrijven 'verdienen goudgeld door ons op internet te bespioneren, dossiers over onze interesses aan te leggen en daarmee advertentieruimte te verkopen aan andere bedrijven', zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. 'En dat alles om ons beter te kunnen manipuleren, zodat wij hun producten kopen. Dat zou je pervers kunnen noemen.'

Kinderen moeten nog extra beschermd worden, vinden de toezichthouders. Van hen mogen ook geen profielen worden gemaakt, bepleiten ze.

En dat alles om ons beter te kunnen manipuleren, zodat wij hun producten kopen. Dat zou je pervers kunnen noemen
AP-voorzitter Aleid Wolfsen

Nieuwe regels

De EU-landen en het Europees Parlement onderhandelen de komende maanden over belangrijke nieuwe regels voor internetbedrijven. De privacywaakhonden vinden dat de voorstellen van de Europese Commissie die op tafel liggen nog niet streng genoeg zijn.

Loden Leeuw 2021

Heb jij al gestemd op de meest irritante reclame? Wie wint de prijs voor de meest irritante BN'er in een reclamespotje? En wie is de meest irritante influencer? Je kunt tot en met zondag 21 november je stem uitbrengen.

Loden Leeuw 2021: stem nu!

Bron: ANP