Gevaarlijk lek in Android ontdekt

telefoon_android_800x628.jpg

Door een ernstig lek in het besturingssysteem Android is een simpel sms-bericht of een video van een kwaadwillende voldoende om de telefoon over te nemen. Vrijwel alle Android-telefoons zijn kwetsbaar voor het lek dat 'Stagefright' wordt genoemd.

Oplichters kunnen een kwaadaardige code verstoppen in een video die wordt verzonden via sms of een bericht op Google Hangouts, meldt technologiewebsite AndroidPlanet. Het lezen van het sms-bericht is voldoende om hackers toegang te geven tot je microfoon en camera. Omdat Hangouts video's automatisch opslaat, hoeft de gebruiker het bericht niet eens te openen om gevaar te lopen.

Lek gedicht?

Google en fabrikanten van Android-telefoons zijn op de hoogte van het lek, maar vooralsnog is onduidelijk wanneer zij dit gaan dichten. Dit kan nog wel even duren, en het is sowieso de vraag of telefoons met verouderde Android-versies een update krijgen.

Wat kun je doen om je telefoon te beschermen?

Het is lastig om je smartphone voor dit lek te beschermen, simpelweg omdat alleen het sms-bericht lezen of het ontvangen van een Hangouts-video al kwaad kan.

Je kunt wel maatregelen nemen om de kans op een hack te verkleinen.

  1. Wees terughoudend met het geven van je telefoonnummer. Vul nooit op internet-formulieren zomaar je mobiele nummer in.
  2. Zorg dat je altijd de nieuwste versie van Android op je telefoon hebt staan. Ga via de instellingen naar 'Over de telefoon' of 'Toestelinfo'. Hier kun je (voor de meeste toestellen) controleren of er een update beschikbaar is.

Tijdens de hackersconferentie Black Hat begin augustus zal er meer over het lek bekend worden gemaakt. Google laat in een reactie weten dat de meeste Android-toestellen zijn uitgerust met nieuwe technologieën die misbruik moeilijker maken.

Update 11 augustus: Lek voor Nexustoestellen gedicht

Heb je een telefoon van Nexus, controleer dan of er een nieuwe systeemupdate beschikbaar is. Google rolt nu een update uit voor de toestellen Nexus 4, 5, 6, 7 (2013), 9 en 10. Dat meldt AndroidPlanet. Er is ook een update beschikbaar voor Galaxy S6 en voor verschillende toestellen van LG. Door deze app te downloaden kun je controleren of je smartphone kwetsbaar is.

Update 29 juli: Google komt met herstelsoftware

Google stelt volgende week software beschikbaar waarmee het lek in Android gedicht kan worden. Fabrikanten moeten dit stukje software wel zelf doorvoeren naar toestellen. Waarschijnlijk zullen alleen de meest gebruikte en meest recente smartphones en tablets een update krijgen.

Bron: AndroidPlanet