Gezamenlijk je kleding wassen | Fons checkt duurzame tips

Als je student bent en op kamers woont, heb je natuurlijk ook vuile was. Ga je niet naar je ouders in het weekend, dan zal je jouw vuile onderbroeken hoogstwaarschijnlijk zelf moeten wassen. Hoe duurzaam is het om gezamenlijk je kleding te wassen? Dat checkt Fons deze week voor je.

Een volle wasmachine bespaart energie, want je hoeft de machine dan minder vaak te gebruiken. Volgens Mariken van Milieu Centraal is gezamenlijk wassen inderdaad duurzamer, maar de besparing CO2 is beperkt.

Jaarlijkse besparing CO2

Als je het hele jaar de wasmachine zo vol mogelijk maakt, bespaar je 10 kilogram CO2.

'Elke besparing is een besparing'

Hoewel de besparing op jaarbasis dus zeer beperkt is, stelt Mariken dat 'alle kleine beetjes helpen'. In de regel zou je denken dat langer wassen minder zuinig is omdat je dan meer energie verbruikt. Dit is niet helemaal juist, gebruik je de ecostand tijdens het wassen? Dan was je op een lagere temperatuur, soms ook met minder water. De wasmachine verbruikt dan minder energie. Met de ecostand duurt het wassen echter wel langer. Hoe kan langer wassen energie besparen? Dat zocht Radar voor je uit.

Welke duurzame tips verbeteren de wereld?

Wekelijks onderzoekt Fons welke duurzame tips daadwerkelijk een positieve bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van onze wereld. Is al het lokale voedsel per definitie goed? Moeten we een bijenkast in onze tuin nemen? Kunnen we beter biologisch bier consumeren en is een korte douche duurzamer? Deze zomer onderzoekt Fons hoe jij de wereld kan verbeteren door je consumentengedrag aan te passen.