Gezondheidsclaims

Jarenlang zijn we overspoeld met reclamespotjes over producten die gezond zouden zijn voor ons. Maar wat doen al die producten daadwerkelijk voor ons?

In 2008 is de Europese Voedsel en Waren Autoriteit (EFSA) begonnen met het onderzoek naar gezondheidsclaims op voedselproducten. Er werden ongeveer 4000 gezondheidsclaims onderzocht. Tot nu toe zijn er 222 claims bewezen verklaard. Er resteren nog ongeveer 1500 claims over kruidenpreparaten die de EFSA nog moet onderzoeken.

De EFSA heeft gekeken of er genoeg wetenschappelijk bewijs voor een ingediende claim was. De EFSA lijst waar alle claims op trefwoord zijn terug te vinden is hier te vinden. De goedgekeurde en afgewezen claims zijn hier (in het Engels) terug te vinden.

Gezondheidsclaims over anti-oxidanten en probiotica zijn voorbeelden van claims die grotendeels zijn afgewezen. Een fabrikant mag bijvoorbeeld niet meer beweren dat probiotica goed zijn voor de darmflora.  

De Europese Commissie heeft de meeste adviezen overgenomen. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NvwA) houdt toezicht op de claims. NvwA heeft op hun site de lijst opgenomen met de goedgekeurde claims.

Forumreacties

10
  • Door Radar

'Melk is goed voor elk', anti-oxidanten zijn gezond… Kloppen dergelijke beweringen eigenlijk wel? De Europese voedsel- en warenautoriteit onderzocht duizenden claims. Wat mag er nog op voedingsmiddelen staan en waar moeten consumenten op letten? Maandag 22 april in Radar, om 20.30 uur bij de TROS op Nederland 1

  • Door sephora30

Ik let nergens op eet gewoon wat ik lekker vind en verse groenten en fruit 😀

  • Door ciske

Je leeft maar 1 x, onderhand is niks goed voor een mens.