Suikeralternatieven: gezonder?

Steeds meer verpakkingen in het suikerschap claimen een natuurlijk en gezond alternatief te bieden voor de ‘slechte’ witte kristalsuiker. Kloppen deze beweringen wel?

Palmbloesemsuiker, ruwe rietsuiker, kokossuiker, agave-siroop, koudgeslingerde honing, ahorn-siroop en dadelstroop: stuk voor stuk suikers waarvan wordt beweerd dat ze gezonder zijn.

Gebruik je deze suikeralternatieven, dan zou je veel minder last krijgen van een schommelende bloedsuikerspiegel. De suikers zouden zelfs nog allerlei extra vitaminen en mineralen bevatten. Vanwege al deze voordelen zijn ze natuurlijk wel een stuk duurder dan de Hollandse bietsuiker. Maar zijn deze suikers ook echt gezonder?Bekijk alle claims én de beoordeling van deze claims.

Forumreacties

48
  • Door Radar

Steeds meer verpakkingen in het suikerschap claimen een natuurlijk en gezond alternatief te bieden voor de ‘slechte’ witte kristalsuiker. Kloppen deze beweringen wel? Palmbloesemsuiker, ruwe rietsuiker, kokossuiker, agave-siroop, koudgeslingerde honing, ahorn-siroop en dadelstroop: stuk voor stuk suikers waarvan wordt beweerd dat ze gezonder zijn. Gebruik je deze suikeralternatieven, dan zou je veel minder last krijgen van een schommelende bloedsuikerspiegel. De suikers zouden zelfs nog allerlei extra vitaminen en mineralen bevatten. Vanwege al deze voordelen zijn ze natuurlijk wel een stuk duurder dan de Hollandse bietsuiker. Maar zijn deze suikers ook echt gezonder? Maandag 7 april in Radar, om 20:30 op Nederland 1

  • Door trosbezoeker

Hallo, interessante kwestie over suiker. Ik gebruik vaak honing als suikervervanger. jammer dat ik daarover niets heb gehoord. Is dat nu wel of niet een gezonde zoete- suikervervanger?

  • Door Mabeek18

Jammer dat het item maar een beperkt beeld geeft. Het product 100% zuivere stevia is bijvoorbeeld niet aan bod geweest. Dit bestaat wel degelijk en bevat nagenoeg geen calorieën. Daarnaast is het niet bloedsuiker verhogend. Het is wel relatief duur. Een eetpatroon zonder suiker en af en toe stevia is daarom aan te raden. Palmsuiker, is overigens door de beperkte verhoging van de bloedsuikerspiegel ook zeker een veel gezonder alternatief dan gewone suiker. Men zou niet alleen aan de calorieën moeten denken bij het gebruik van suiker of alternatieven maar ook aan andere gezondheidseffecten. Door een minder hoge piek in de bloedsuiker is het makkelijker voor het lichaam zichzelf weer te herstellen. Ik ben het overigens zeker eens dat de gemiddelde consument denkt op de goede weg te zitten met suikervervangers en dat dit meestal dan niet zo is. Maar de goede varianten mogen zeker beter belicht dan in dit item.