background branding

'Meer suiker in kinderdrank dan in cola'

kind_drinken_pakje_suiker_628.jpg

In sommige pakjes drinken voor kinderen zit meer suiker dan in cola. Dat zegt foodwatch woensdag. Te veel suiker binnenkrijgen kan leiden tot diabetes, hartziekten en beroerten, waarschuwt de organisatie.

Foodwatch heeft 194 pakjes onderzocht die in de schappen liggen bij de vijf grote supermarkten (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en Plus). In de pakjes zit gemiddeld 16,2 gram suiker, oftewel vier suikerklontjes. In een even grote hoeveelheid cola zitten vijf suikerklontjes. 45 drinkpakjes, dus bijna een kwart van het totaal, bevatten zelfs meer suiker dan een glas cola.

Twintig suikerklontjes per dag

Uitschieters zijn de yoghurtdrinks van Albert Heijn, Jumbo, Aldi en Plus. Daar zitten meer dan zes suikerklontjes in. 'Een keer een pakje kan geen kwaad. Maar kinderen krijgen dit elke dag mee naar school. Als je dit drinkt in de ochtendpauze, in de middagpauze en wanneer je thuiskomt, drink je ongezien bijna twintig suikerklontjes per dag', zegt foodwatch.

Er zijn ook pakjes waar heel weinig suiker in zit, maar daar zijn vaak andere zoetstoffen aan toegevoegd. Foodwatch: 'Dat zijn geen gezonde alternatieven. Als je kinderen overvoert met zoet, leren ze andere smaken niet waarderen. En dat zie je de rest van hun leven terug in een verkeerd eetpatroon.'

Schippers: 'zelfregulering'

Foodwatch heeft ook de nodige kritiek op minister Edith Schippers van Volksgezondheid. 'Ze laat het vooral aan de voedingsindustrie zelf over om gezondere producten te ontwikkelen, met minder suiker, vet en zout. Twee jaar geleden sloten zij daartoe het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Sindsdien laat Schippers de voedingsindustrie vrijwel ongemoeid', aldus de organisatie.

'De gezondheid van kinderen schiet niets op met dit soort halfslachtige 'intenties'. Ook Schippers zelf voelt nattigheid: ze schrijft in haar brief aan de Tweede Kamer dat haar wetenschappelijke adviseurs de maatregelen van de voedingsindustrie 'niet erg ambitieus' vinden. Toch blijft ze haar volle vertrouwen uitspreken in zelfregulering.'

Bron: ANP