Waakhond hekelt suikerlobby voedingsindustrie

suikerlobby_2907_780.jpg

De voedingsindustrie slaagt er in regelgeving die het gebruik van suiker moet terugdringen, tegen te houden of te ondermijnen. Daardoor verliest Europa de strijd tegen hartziekten, zwaarlijvigheid en diabetes door overmatig suikergebruik.

Dat stelt lobbywaakhond Corporate Europe Observatory (CEO) vrijdag in een rapport. Bedrijven en belangenorganisaties achter frisdrank, snacks en zoete etenswaren geven jaarlijks ruim 21 miljoen euro uit om de Europese Unie te beïnvloeden, schat CEO.

Aanpak volksgezondheid

Het bedrijfsleven beweert weliswaar de 'volksgezondheidscrisis' te lijf te willen gaan, maar gedraagt zich daar volgens de waakhond niet naar. Zo lobbyt de 'suikerindustrie' voor handelsverdragen die wetten ondergraven en worden toezichthouders onder druk gezet en wetenschappers ingelijfd, aldus CEO.

Verder komen grote voedingsconcerns met 'zwakke' voorstellen om de hoeveelheid suiker in hun producten op vrijwillige basis te verlagen. Daarnaast zetten ze consumentenorganisaties buitenspel door agressief te lobbyen met een miljardenbudget, staat in het rapport 'A spoonful of sugar'.

Strengere regels

Doel is strengere regelgeving, zoals een suikerbelasting of duidelijke etiketten met de hoeveelheid toegevoegde suikers 'tegen elke prijs' te voorkomen, aldus de onderzoekers. Zij wijzen erop dat suikerrijke producten de hoogste winstmarge hebben.

'In haar oneerlijkheid en veronachtzaming van de gezondheid van mensen evenaart de voedingsindustrie de tactieken van de tabakslobby die we decennia hebben gezien', aldus mede-auteur en freelancejournalist Katharine Ainger.

Bron: ANP