Groot-Brittannië gaat 'suikertaks' heffen

suikertaks_780_1808.jpg

Groot-Brittannië gaat belasting heffen op de verkoop van suikerhoudende frisdranken. Met de opbrengst worden gezondheidsprogramma's voor schoolkinderen gefinancierd. De suikerbelasting is onderdeel van plannen om zwaarlijvigheid onder kinderen aan te pakken.

Volgens de Britse regering is bijna een derde van de kinderen tussen twee en vijftien jaar een beetje of veel te zwaar. Dat kost de overheid miljarden per jaar, stelde onderminister van Financiën Jane Ellison donderdag.

Suikerbelasting niet voldoende

Deskundigen en actievoerders vinden de plannen echter lang niet afdoende om de toenemende obesitas onder de Britten een halt toe te roepen. Groot-Brittannië is niet het eerste land dat een suikerbelasting instelt. Onder meer in België, Frankrijk en de Scandinavische landen gebeurt dat al.

Drankjes met suiker zijn volgens Londen de belangrijkste suikerbron voor kinderen. Eén blikje cola overschrijdt met een inhoud van negen suikerklontjes al de voorgeschreven dagelijkse hoeveelheid.

De belasting is een 'straf'

De frisdrankbranche is verbolgen over de maatregel. Gavin Partington van de Britse overkoepelende organisatie stelt dat de belasting een 'straf' is die 'duizenden banen kost en geen doorslaggevend effect heeft op de mate van zwaarlijvigheid'.

De programma's voor schoolkinderen moeten een gezond eetpatroon en meer beweging gaan bevorderen. Scholen moeten de kinderen gaan stimuleren om minstens zestig minuten per dag gemiddeld of stevig te bewegen, waarvan de helft tijdens schooltijd.

Bron: ANP