background branding

Goedkopere kaartjes voor rustigere treinen: wat als die trein niet rijdt?

NS.jpg

Om de drukte in de treinen beter te spreiden, biedt NS tegenwoordig goedkopere treinkaartjes aan voor rustigere treinen. Hierbij geldt: hoe rustiger de trein, hoe hoger de korting. Hoe werkt dit? En wat als je trein niet rijdt? Radar belt de NS.

Korting als je buiten de spits reist

De NS heeft twee nieuwe kaartjes geïntroduceerd: Vroegboek Dal en NS Voordeel. Met beide kaartjes kun je korting krijgen als je buiten de spits reist. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan: 

  • Vroegboek Dal: je krijgt 10 of 20 procent korting op je kaartje als je hem minimaal vier dagen voor je reis boekt én als je tijdens de daluren reist. Het is niet toegestaan om met dit ticket tijdens de spits te reizen, ook niet wanneer de reis vóór de spits is begonnen. In het weekend en op feestdagen is Vroegboek Dal de hele dag geldig.
  • NS Voordeel: je koopt minimaal één dag voor je reis een kaartje voor een bepaald tijdslot. Hoe rustige dit tijdslot, hoe lager de prijs van je ticket. Ook hierbij geldt dat je alleen mag reizen binnen dit tijdslot. Heb jij bijvoorbeeld een tijdslot van 09.00 uur tot 12.00 uur? Dan moet je voor 12.00 uur op je bestemming zijn. NS Voordeel is momenteel op drie trajecten beschikbaar: Den Helder - Utrecht Centraal, Groningen - Utrecht Centraal en Den Haag Centraal - Eindhoven Centraal. 

Alleen verkrijgbaar als e-ticket

Beide kaartjes zijn alleen verkrijgbaar als e-ticket. Het is dus niet zo dat je in de daluren kunt inchecken met je ov-chipkaart en met korting reist. Je moet echt een e-ticket aanschaffen.

Wat als de trein vertraging heeft of uitvalt?

Zijn er problemen bij NS en lukt het daarom niet om jouw reis tijdens de daluren of tijdens jouw tijdslot af te maken? Dan is dat volgens NS woordvoerder Oscar van Elferen geen probleem. 

“Als het vanwege vertraging of treinuitval niet mogelijk is om de reis in de daluren af te maken, dan kun je jouw reis gewoon tijdens de spits afmaken”, legt hij uit. “Dat geldt ook als je met NS Voordeel reist en je door de NS buiten jouw tijdslot moet reizen.”

“Kom je zelf te laat je bed uit? Dan is het wel jouw probleem”, vervolgt Van Elferen.