background branding

'Gratis OV-chipkaart is mogelijk bij hogere ritprijs'

gratis-ovchipkaart-040317.jpg

Het is volgens openbaarvervoerbedrijven mogelijk om de chipkaart gratis te maken, maar dat zou er wel voor zorgen dat de prijzen voor bus, metro, trein en tram met 1 tot 2 cent per kilometer worden verhoogd.

Dit laten de tien grootste vervoerders in de Volkskrant weten. Een chipkaart kost nu 7,50 euro.

De vervoerders reageren hiermee op de wens van staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu om de OV-chipkaart goedkoper te maken. Het bedrijf achter de ov-chipkaart heeft in vijf jaar tijd 55 miljoen euro winst gemaakt met de plastic kaartjes.

'Straffen van frequente reizigers'

'Door de ritprijs met 1 of 2 cent per kilometer te verhogen maak je de chipkaart misschien gratis, maar je straft hiermee de frequente reizigers,' laat Nicky Jansen woordvoerder bij de Coöperatie OV-bedrijven tegenover Radar weten. De frequente reizigers zouden bij een hogere ritprijs veel meer dan de oorspronkelijke 7,50 euro betalen.

Jansen geeft wel aan dat de huidige kaartprijs een drempel voor reizigers kan zijn. 'We kijken op dit moment naar alternatieven zoals in- en uitchecken met je smartphone, maar dat de techniek daarvoor is er nog niet klaar voor.'

Bron: ANP MediaWatch / De Volkskrant / Coöperatie OV-bedrijvenLaatste update: 9 maart 2017