background branding

Onderzoek ACM naar machtsmisbruik ov-chipkaart

ov-chipkaart-translink-1502-780.jpg

Maakt Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart, misbruik van zijn machtspositie? Dat onderzoekt de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Het onderzoek loopt al enkele maanden.

Op 14 februari, dinsdag, werd bekend dat het bedrijf in vijf jaar tijd 55 miljoen euro winst heeft gemaakt met de plastic kaartjes. Dat zorgde voor behoorlijk wat ophef, ook op de Facebookpagina van Radar. Zo schrijft Angelina: 'Er zit een verloopdatum op. Mijn ov-kaart was nog prima in orde, en nog zeker niet aan vervanging toe... Weer 7,50 euro kwijt voor een nieuwe, tja, zo kom je wel aan je winst.'Lees ook: Bedrijf achter ov-chipkaart maakt 55 miljoen euro winst

Heeft Translink een economische machtspositie?

De ACM blijkt nu dus al enige tijd bezig met een onderzoek naar Translink. Een woordvoerder van de waakhond zegt tegen het Algemeen Dagblad te willen weten of het bedrijf 'een economische machtspositie' heeft.

'Dat is waarschijnlijk eenvoudig vast te stellen, en dat is ook niet verboden. Vervolgens kijken we of er misbruik word gemaakt van de machtspositie', aldus de ACM tegenover de krant. De woordvoerder kan verder niets zeggen over de aard van het onderzoek, en ook niet over hoelang het duurt voor er conclusies kunnen worden getrokken.

Er gaan tientallen miljoenen euro's om in Translink, aldus het AD. Er staat volgens de krant 'voortdurend meer dan 100 miljoen euro van reizigers op de bankrekening'.

Bron: AD