Grootmoeders tip om te besparen: de hooikist

ANP-301840008.jpg

Hoewel het kouder wordt en de kachel waarschijnlijk toch een keer aan zal moeten, zijn er altijd manieren om te besparen. Radar vroeg via Whatsapp aan duizenden consumenten welke bespaartips zij hebben. Welke tips van grootmoeder zouden voor ieder huishouden interessant kunnen zijn om te besparen? Opvallend: meerdere mensen gaven de hooikist als suggestie. Wat is dat eigenlijk ‘de hooikist’?

Tegenwoordig laten we een pan vaak op het fornuis staan totdat de aardappels of de groenten gaar zijn. Maar dat kan een stuk zuiniger, zo werd al rond 1900 ontdekt. De hooikist zou rond die tijd van Denemarken naar Nederland zijn gekomen. Begin twintigste eeuw, toen brandstof schaars was, zou het zelfs een ware hype zijn omdat het de ideale manier is om energiezuinig te koken. 

Hoe werkt het?

Je brengt een pan met aardappelen of groente aan de kook en laat deze een paar minuten koken. Haal vervolgens de pan van het vuur en stop deze in een kist. Rondom de pan in de kist stop je hooi, doeken of papier. Vervolgens doe je nog een deken of kussen op de pan en sluit je de kist. Doordat de warmte in de kist maar langzaam verdwijnt wordt het eten alsnog gaar. Het duurt wel twee tot drie keer zo lang, maar het scheelt dus wel degelijk in het gasverbruik

Moet ik echt een kist en hooi kopen?

Als je volgens het principe van een hooikist wilt koken, hoef je niet per se op zoek naar een oude houten kist en een baal hooi. Waar het om gaat is dat je de pan ergens neerzet waar deze zeer goed geïsoleerd is. Je kunt een bak, of klein kastje gebruiken en dat opvullen met dekens. Hoe beter je jouw pan isoleert, hoe warmer hij blijft en des te sneller is je eten gaar. Tegenwoordig kun je overigens ook moderne varianten van de hooikist kopen.